21 martie 2015

Ciorba de naut




Imi place nautul! 
Am facut pana acum "Falafel", "Mancare de naut si curry", "Chiftele de naut".
 Dar ciorba cum o fi?  Asa ca am decis sa incerc sa fac o ciorba de naut la fel ca ciorba de fasole boabe. Desigur, pe parcurs i-am adus imbunatatiri... ceva chimen, ceva ghimbir... si nu-mi pare deloc rau.

Am folosit: 

- 250 g naut
- o ceapa potrivita
- 1 morcov
- 1 felie telina
- jumatate de pastranac
- 1 lingura pasta de ardei 
- 1 lingurita seminte de chimen
- 1 lingurita ghimbir proaspat razuit
- 1 capatana de usturoi (mica)
- sare, piper
- 50 ml ulei

Inainte cu aproximativ 4 ore am spalat nautul si l-am pus la inmuiat.
Inainte sa incep sa curat, sa spal si sa toc legumele, am pus o cratita cu apa pe foc si cand apa a inceput sa fiarba - am pus nautul la fiert (l-am lasat sa fiarba separat pana cand a venit momentul sa-l adaug peste legume - ca sa castig timp)


Intr-o cratita antiaderenta am pus uleiul si cantitate egala de apa fierbinte. Am sotat legumele - ceapa, morcovul, patranacul, pasta de ardei si chimenul.


Cand acestea au fost facute cam pe jumatate, am scurs nautul si l-am adaugat peste legume


Am adaugat apa fierbinte astfel incat sa treaca de nivelul nautului cam cu 4 degete. Am pus piper proaspat rasnit si doar putina sare pentru ca urma sa pun rosiile care au fost conservate cu destul de multa sare.


Am pus capacul si am lasat sa fiarba totul aproximativ 40 de minute.
Am adaugat apoi rosiile zdrobite usor - au mai fiert aproximativ 10 minute. A urmat ghimbirul razuit si cateii de usturoi zdrobiti si tocati. Au mai dat cateva clocote si am oprit focul.... am pus capacul si gata.

In farfurie am presarat marar verde.


Este o ciorba foarte gustoasa si putin altfel. Ghimbirul ii da o nota aparte... si se impaca foarte bine cu nautul si cu usturoiul - aceasta este parerea mea...


Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 









4 comentarii:

  1. Acuma fierbe Ciorba de legume dreasa cu smantana si ou. O s-o fac si pe aceasta. Citind-o acuma vad ca am chiar de toate, si naut (pe care eu il moi peste noapte)si ghimbir si de toate. Abia astept sa o fac. Ceea ce mai fac eu si nu-mi place ca e tare migalos, dar asa sunt eu -sa ma complic, apoi ma plang-este curatarea de coji a nautului. La tot curat, si la hummus, tocanita, etc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te astept cu impresii :) Si eu mai iau cojile, dar numai cele care "parasesc miezul" :) Imi dau seama ca iese mult mai fina mancare fara coji, dar eu caut mereu solutii ca sa termin mai repede, sa am mai putine vase de spalat si.... sa iasa bun :) Te pup!

      Ștergere
    2. Cica nu-s bune cojile la ....stomac.

      Ștergere
    3. Da? Nu am stiut... probabil.... Dar dupa cum vezi.... nu am patit nimic :) Pup!

      Ștergere