2 aprilie 2015

Pesto de leurda


Ieri m-am pricopsit cu o cantitate insemnata de leurda....
La un calcul rapid mi-am dat seama ca este prea multa numai pentru congelator.
 Asa ca am hotarat sa fac o placinta cu leurda, niste paste.... siiiii trinc: pesto de leurda!
Dar cum se face? Am ce-mi trebuie?

Unchiul Gogu - specialist si bun povatuitor - mi-a dat urgent cateva solutii :) 

Am ales reteta Laurei Laurentiu - cu mici modificari - desigur :) 

Am folosit:

- 340 g leurda
- 100 g migdale crude
- 60 g parmezan
- 150 ml ulei de masline
- zeama de la o lamaie mica
- jumatate de lingurita de sare

Am spalat leurda bine de tot sub jet de apa rece. Am lasat-o sa se scurga si apoi am incercat sa absorb cat mai mult din apa ramasa pe frunze cu ajutorul unui prosop curat de bucatarie.



Am pus in vasul robotului de bucatarie migdalele, apoi bucatele de parmezan si o parte din leurda (nu-i nici o sansa ca sa incapa toata odata). Am apasat butonul "PULS" de vreo 4 ori, am luat capacul si cu o spatula am incercat sa omogenizez un pic compozitia. Am adaugat iar leurda si un pic de ulei de masline.... si tot asa pana cand am terminat frunzele de leurda si uleiul. Am adaugat la final sarea si zeama de lamaie. Am mai dat doua trei "pulsuri" .... asa de sanchi si gata. :) 


A rezultat o pasta destul de consisntenta... nu prea seamana a sos :) dar asta am si vrut pentru ca el se poate dilua atunci cand este folosit.

Am citit pe blogul Laurei ca se poate pastra in borcan, la frigider pana la sase saptamani daca avem grija ca atunci cand se ia din el - sa ramana acoperit complet cu ulei.
Un al "amanunt" deloc de neglijat este si acela ca se poate congela. Suuuper! Este varianta care-mi convine cel mai mult. 

Asadar, am pus pesto intr-un borcan de 370 ml si am turnat deasupra un strat de ulei de masline.
Celalalt pesto l-am impartit in cutiute de plastic cu capac, le-am etichetat si le-am pus la congelator.
Am pastrat o lingura zdravana pentru consum imediat.... adica maine.... cu ceva paste...






Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 


2 comentarii:

  1. Si eu fac tot asa, dar cu nuci. Intr-un singur an am congelat. Dar ce? Numai leurda tocata, ca am zis ca numai cand o scot, sa bag restul, de ca sa stea si celelalte ingred.la congelat? Asa am facut, fara sa gust. Cand am gustat era o amareala groaznica. Fiere nu altceva. Imediat am scos alte pungi cu leurda vreo 4 si tot amare. Nu stiu de ce. Aveaam mai multe. Le-am aruncat, in final mai gustand din una nu era amara, dar tot am aruncat-o .Nu stiu de ce s-a intamplat, dar mi-a parut tare rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca ai congelat leurda cruda... Eu nu am incercat niciodata asta pentru ca sunt zgarcita cu spatiul din congelator :) Am auzit si eu de varianta cu nuca. Anul acesta aproape sigur ca asa voi face pesto pentru ca am nuca la discretie :) Studiez varianta uscarii leurdei. Am nancat la cineva placinta cu leurda care initial a fost uscata. A avut un gust fantastic de bun!

      Ștergere