23 mai 2015

Cozonac cu oua de prepelita si mac


Dupa cum spuneam aici, participarea la proiectul Traditie si gastronomie romaneasca mi-a adus un suuuuuper premiu din partea Fermei de prepelite japoneze Fundeni

Puteti si voi castiga 120 de oua de prepelita participand la concursul organizat de Gina Bradea pe blogul ei http://pofta-buna.com/concurs-traditie-si-gastronomie-romaneasca/.  Participati si oferiti-va sansa de a testa prospetimea acestor oua livrate direct de producator.

Cele 120 de oua de prepelita mi-au starnit imaginatia si acum as vrea sa gatesc continuu - diverse :) 

In acelasi timp, ma gandesc la proprietatile lor si la beneficiile asupra sanatatii. Totusi, voi pastra o parte din ele si i le voi duce mamei mele care acum este foarte bolnava.  Printre multe alte beneficii pe care le au, sper din tot sufletul ca aceste minunate oua o vor ajuta
 sa-si  revigoreze organismul si-i sa dispara starea de epuizare fizica. 

Am hotarat ca astazi sa fac un cozonac cu oua de prepelita. Zis si facut! :)  Am notat ingredientele si apoi cantitatile in functie de cat am folosit din fiecare.

Am folosit:: 

16 oua de prepelita
- 500 g faina vrac (macinata sub ochii mei)
- 150 ml lapte caldut
-40 ml ulei
- 15 g drojdie proaspata
- 1 plic zahar vanilinat
- coaja de lamaie
- 70 g  zahar
- 1/2 lingurita sare

Pentru umplutura: 

- 200 g mac
- 200 g zahar (aproximativ)
1 plic zahar vanilinat
- coaja de lamaie
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- fructe confiate

Pentru uns: 

-  2 galbenusuri de ou de prepelita
- 1 lingura lapte
- 1 lingura zahar tos (aproximativ)

Am inceput cu plamadeala - normal, nu? :) 
Am pus o lingurita de zahar peste drojdie si am amestecat pana cand aceasta s-a lichefiat. Am adaugat aproximativ 50 ml lapte caldut si 2 linguri de faina. Am amestecat totul si am lasat la odihna aproximativ 15 minute.



Am luat din sacul meu cu faina miraculoasa 500 g si am cernut-o.


Am spart cele 16 oua de prepelita si am adaugat zaharul. 


Le-am amestecat bine si apoi am adaugat diferenta de lapte (in care am dizolvat sarea), coaja de la jumatate de lamaie si zaharul vanilinat


Am adaugat apoi plamadeala si faina cernuta. 
Am inceput sa framant aluatul si din cand in cand am tot adaugat cate un pic de ulei pana cand l-am incorporat pe tot.


Am framantat pana cand aluatul s-a desprins de pe peretii vasului si de pe mana. Sa tot fi fost... aproximativ jumatate de ora...
A rezultat un aluat destul de "greu" si dens. 
L-am presarat cu faina si l-am acoperit cu o folie, iar apoi l-am lasat sa creasca aproximativ 45 de minute



Pana cand a stat aluatul la dospit, am macinat macul impreuna cu o parte din zahar. Am adaugat coaja de la jumatate de lamaie, scortisoara, plicul de zahar vanilinat si diferenta de zahar.


Am scos aluatul pe blatul de lucru infainat. L-am impartit in doua.


L-am lasat pe masa vreo 5 minute si apoi l-am intins incercand sa-i dau forma cat de cat dreptunghiulara. Am pus peste aluat macul aromat si fructe confiate, avand grija sa nu pun si pe margini.


Am rulat cat am putut de strans avand grija sa sigilez capetele in timp ce formam mini-cozonacelul :) 


La fel am procedat si cu cea de-a doua bucata. 
Le-am rasucit unul dupa altul cu grija.

Iata si cozonacul.... Destul de dezolant, nu? :) 


Hai ca in tava arata putin mai bine.... :)  Putin mai bine, dar tot anemic :)))


Dupa 40 de minute arata asa.... crescut frumos la loc caldut, "machiat" cu galbenus de ou amestecat cu lapte si "pudrat" cu zahar tos :) 


Am hotarat ca este momentul sa-i fac cunostinta cu caldura din cuptor.
Sigur, deja multa lume stie ce cuptor turbat am eu.... deci nu a avut nevoie de mai mult de 35 - 40 de minute pentru copt. Desigur, cuptorul a fost preincalzit.

Putin cam "bronzat" dar nu ars :) 
Ce miresme!!!! Mmmmm!!!! 


Sectiunea este calduta, pufoasa si apetisanta :) 




In aceasta seara l-am savurat alaturi de o cana de lapte. Mmmm!!!! 














4 comentarii:

  1. Dezolant? Ce prostii zici tu acolo?! Pfffiiii! Io vad un cozonac aratos si pufos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa, trebuie sa recunosc ca am fost mandra de el pana la urma, dar cand l-am facut.... era cam pricajit :))

      Ștergere
  2. Lapte am, cozonacul imi lipseste, sa ma conving ca este bun. Despre aroma, ce sa spun, se simte de aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aroma nu/ti spune nimic despre gust? :) Pune cana de lapte aproape si imagineaza/ti :P

      Ștergere