3 octombrie 2015

Ardei copt la borcan


Anul trecut am pus pentru prima data ardei copt la borcan. S-a dovedit a fi o reusita, motiv pentru care am repetat si anul acesta aceeasi reteta.

Am folosit: 

- ardei capia (aprox 3, 5 kg)
- 250 ml otet
- 500 ml apa
- 1 lingura sare grunjoasa
- 2 linguri zahar
- boabe de piper
- catei de usturoi (cate unul pentru fiecare borcan)

Am spalat ardeii, i-am sters si i-am copt pe un gratar (de fapt este o tabla rotunda cu multe gauri) asezat pe ochiul mare al aragazului.
Pe rand i-am asezat intr-un castron, i-am presarat cu sare grunjoasa si i-am acoperit cu un capac. In felul acesta se creaza abur si ardeii se curata foarte usor.



Ardeii par arsi la prima vedere, dar chiar nu sunt. Dupa ce i-am terminat de copt, i-am mai lasat aproximativ jumatate de ora si apoi am inceput sa-i curat de coaja si seminte.


Am asezat ardeii in borcane avand grija sa las ceva spatii printre ei. Am pus in fiecare borcan aproape jumatate de lingurita de piper si cate un catel de usturoi taiat in doua



Am strecurat zeama lasata de ardei si am completat cu apa pana la 500 ml.


Am pregatit solutia pe care urma sa o pun peste ei.
Intr-o cratita am pus apa, otetul, sarea si zaharul. Am amestecat pana cand s-a topit sarea si zaharul. Am fiert solutia aproximativ 5 minute din momentul in care a dat in clocot.


Am turnat solutia fierbinte peste ardei avand grija ca sa ajunga chiar peste tot.



Am sterilizat aproximativ 30 de minute din momentul in care au inceput sa fiarba.

Sunt foarte gustosi si se pastreaza foarte bine. 
Pentru puiul cu sos tiganesc sunt tocmai potriviti. :) 


Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 


8 comentarii:

  1. Cu siguranta sunt foarte gustosi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Sunt foarte gustosi. Intentionez sa-i folosesc ca salata de ardei copt sau in alte mancaruri sau sosuri :)

      Ștergere
  2. F. faina aceasta reteta. Cred ca o sa apelez si eu la ea, din lipsa de loc in congelator. Te rog spune-mi cand ii scoti ce la mai faci ? Nimic? Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact Sanda! Le mai faci fix NIMIC:))) Glumesc, daca doresti poti sa adaugi otet (eu nu am simtit niciodata nevoia) sau putina apa.... ori sare..... depinde cum ii doresti. Eu ii golesc din borcan direct in castronel si/i pun la rece pana in momentul in care ii mancam :)

      Ștergere
  3. Pentru cate borcane este reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am pus ardeii in doar 5 borcane de 0.740 ml... Borcanele nu trebuiesc umplute prea tare cu ardei si nici nu trebuiesc indesati. Este important ca sa aiba loc si ceva zeama ... :)

      Ștergere
  4. Cum se face sterilizatul 30 min?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sterilizarea se face panand borcanele intr-o cratita pe fundul careia se pune un prosop de bucatarie, apa calduta pana aproape de capac si apoi se acopera cu alt prosop. Astfel impachetate se pun la fiert. Cand incepe apa sa bolboroseasca se reduce focul si se cronometreaza 30 minute. Dupa expirarea timpului, se opreste focul si se lasa borcanele sa se raceasca in cratita. Atat! :)

      Ștergere