12 octombrie 2015

Magiun


Cu acest preparat particip la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" - lansata de Gina Bradea.


In conceptia mea care este puternic influientata de copilarie, magiunul se face FARA zahar si doar din prune bistrite. Nu contrazic pe nimeni daca spune ca se pune si un pic de zahar sau ca se poate face si din alt fel de prune. Dar eu stiu ca mama astepta sa se coaca prunele bistrite din prunii matusii ca sa faca LIPTAR - asa ii spuneam noi.
Nu prea participam la  prepararea lui, dar imi amintesc ca aducea prunele destul de dimineata..... ca nu aveam voie in jurul focului.... ca era periculos :)  Putea sa sara liptarul si sa ma arda.... dar aveam voie sa iau coditele prunelor si sa le "sparg". Mama fierbea liptarul intr-un ceaun mare (nu mai stiu exact cum ii ziceam...) si amesteca in el cu un "mestecău" in forma de "L", cu coada lunga :) Ce amintiri! 
Acum nu mai este ceaunul din curte, nu mai este niste mestecaul si .... nici mama....
Totusi... desi pregatesc multe feluri de gem si dulceata, de fiecare data cand gasesc prune bine coapte, fac cateva borcanele de magiun. Este preferatul meu si de fiecare data simt ca mananc ceva cu gust, ceva adevarat.

La bloc... se schimba putin datele problemei....

Am cumparat doar 4 kg de prune. Le-am spalat, le-am curatat coditele, le-am lasat putin la scurs. Apoi le-am scos osul si m-am folosit de robotul de bucatarie ca sa le toc.
 (Am facut magin foarte bun si daca nu am macinat prunele, dar atunci am pus o cana de apa in cratita - la inceput.)



Pentru fierberea magiunului am folosit o cratita cu interior teflonat, ceea ce m-a ajutat mult. Am amestecat in magiun cu lingura de lemn pe care o folosesc doar pentru gemuri.


Am fiert mai bine de trei ore. A fost destul de greu in ultima parte pentru ca magiunul s-a ingrosat si a  trebuit sa amestec constant in el. In plus, a inceput "sa bolboroseasca" si sa sara cam peste tot..., dar a meritat :) 


Cand magiunul este fiert suficient, capata o culoare inchisa si dupa ce se raceste are o consistenta si mai tare.
Am pus magiunul in borcane sterilizate si apoi l-am pus in paturi pana a doua zi.



Daca prunele sunt coapte bine, daca magiunul este fiert suficient, daca borcanele sunt sterilizate corect - chiar nu este necesar zahar si nici conservant.  

Tine chiar trei ani si in camara calduroasa de la bloc.

Sigur, de-a lungul timpului au aparut tot felul de variante.... cu samburi de nuca, cu rom...






2 comentarii:

  1. Minunat magiun. E atat de bun pe o felie de paine neagra, cu sau fara unt si cu o cana cu ceai sau lapte aburind, alaturi!
    Felicitari, Elena, minunata reteta! :)

    RăspundețiȘtergere