6 octombrie 2015

Placinta cu prune - ca in Bihor


Cu aceasta placinta particip la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" in luna octombrie 2015, proiect lansat de Gina Bradea

Placinta cu prune este preferata tatalui meu. Mama o facea aproape in fiecare saptamana dupa ce apareau prunele potrivite pentru asa ceva. Acum sora mea este cea care "a preluat stafeta" placintei cu prune....

Ne place si noua (mie chiar foarte mult), dar o fac foarte rar... cam odata pe an.... "din cauza de dieta" Stiu ca nu pot fi rezonabila... :(

Pe vremuri, aceasta placinta se facea din aluat de paine si se cocea in cuptorul cu lemne. Mai tarziu aluatul a capatat cate un pic de lapte in loc de apa.... cate un ou.... si chiar zahar, iar cuptorul cu lemne a fost inlocuit cu cuptorul aragazului cu butelie. Placinta nu mai are savoarea bucatelor coapte in cuptorul cu lemne, dar tot grozava este :) 

De data aceasta eu am folosit: 

- 600 g faina 
- 200 ml lapte caldut
- 150 sau 200 ml apa calduta (in functie de faina)
- 1 ou
- 2 linguri de ulei
- 1 lingurita zahar
- 25 g drojdie proaspata
- 2 sau 3 linguri de gris
- prune bine coapte 
- 1 lingurita sare

Am inceput prin a cerne faina.
Am pregatit o maia din drojdie, zahar, 2 linguri de faina si putin lapte. Cand aceasta si-a dublat volumul (aprox 10 minute) am adaugat-o peste faina impreuna cu laptele in care am dizolvat sarea, oul si ulei. Apa am adaugat-o pe rand in functie de cerinta aluatului.


Am framantat aluatul cu mana pana cand s-a despreins de peretii vasului.


L-am presarat cu faina, l-am acoperit cu o folie si l-am lasat sa creasca.


Intre timp am spalat prunele, am indepartat coditele si oasele.


Cand aluatul a fost crescut... aprox 30 de minute.... l-am impartit in trei si am inceput sa fac placintele



Am intins fiecare bucata de aluat in forma patrata sau dreptunghiulara ... in mijloc am presarat un strat de gris


Am asezat prunele cu partea taiata in jos.


Am adus pe rand marginile peste prune formand un "pachet" bine inchis la colturi.


Am transferat placinta in tava tapetata cu hartie de copt si am procedat la fel cu toate bucatile de aluat.


Am incins cuptorul (pe gaz) si am copt 35 de minute (la cuptorul meu).




Am lasat placinta sa se raceasca putin in tava in care a fost coapta si apoi am transferat-o pe un platou de lemn. Am taiat urgent doua bucati generoase si le-am degustat :) 







Nota: Cu cat prunele sunt mai coapte - cu atat mai gustoasa este placinta. 
Se pot pune si mai multe prune, dar si mai putine - fiecare cu gustul si posibilitatile lui :) 
Peste prune se poate presara un strat fin de zahar... eventual si un praf de scortisoara.
Placinta se poate unge cu galbenus de ou diluat cu o lingura de lapte.


Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 
















10 comentarii:

  1. E doar...2/3 in Bihor, dar e delicioasa !
    Autentica este asa cum spui tu, din aluat de paine si este....acoperita cu aluat, toata.
    Cocorada cu prune se numeste....http://sidyskitchen.blogspot.ro/2012/10/cocorada-cu-prune.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Sidonia, chestia cu autenticitatea este relativa. La mine in casa nu s-a facut niciodata acoperita toata cu aluat. Eu asa "am mostenit" placinta asta.
      In alta ordine de idei.... si la noi se face "cocoroaZA" dar intotdeauna cu branza dulce sau cas. Da, cocoroaza se acopera cu aluat peste tot. Obiceiurile si denumirile difera de la o casa la alta, la la un sat la altul.... dar de la Oradea la Stei?? :)))))
      Iti doresc o seara minunata! :)

      Ștergere
  2. O placinta atat de simpla? Arata foarte, foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este simpla si sanatoasa. Are doar o lingurita de zahar.
      Multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  3. E minunata placinta asta, eu o faceam instinctiv, fara sa stiu de unde provine. Grozava este. La bunicii mei, in Moldova, bunica ne facea cu visine, cirese, caise, prune si fara zahar. Turte umplute le spunea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Se prea poate.... eu am mancat doar cu prune. Cred ca ar fi in topul preferintelor si cu caise! Mmmm!

      Ștergere
  4. Că-i cocoradă, că-i cocoroază, că-i plăşintă, mulțumim strabunicelor noastre pentru minunatele preparate :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite, placinta cu prune nu am mancat niciodata, trebuie sa o incerc neaparat. Arata fantastic de apetisant, felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Simona! Abia astept sa ne arati si sa ne spui cum a iesit :)

      Ștergere