13 noiembrie 2015

Tarta rustica cu branza si ciuperci de padure (ghebe)


Am ciuperci in congelator... vorba aia..."sa-mi pun si pe cap" :)) Cand spun ciuperci - nu ma refer doar la champignon - ma refer la ele si la ce am mai cules de prin padure...
Ne plac oricum si mereu am facut ba ciorba, ba supa crema, am facut zacusca cu ghebe - dar si zacusca cu manatarci, fripte.... murate.... uscate...

Dar o tarta...? O tarta chiar nu am facut niciodata pana acum desi am planificat-o de muuuuulte ori. Asadar, a venit si vremea ei :) 

Am folosit: 

 - 150 g faina alba
- 150 g faina de secara
- 100 g unt
- 100 ml apa foarte rece
- sare

- ciuperci de padure (ghebe)
- 200 g urda
- 150 g telemea de vaca
- 3 oua
- 1 ceapa potrivita
- frunzele de la doua fire de ceapa
- 3 linguri ulei (de floarea soarelui)
- sare, piper
- 1/2 lingurita cimbru
- 1/2 legatura marar
- 1/2 legatura patrunjel
- ardei iute (optional)

Am pus toate ingredientele pentru aluat in vasul robotului de bucatarie. Am avut apa foarte rece din congelator.... cu mici cristale de gheata prin ea.




Am pornit robotul si am lasat sa framante pana cand s-au legat ingredientele si aluatul a fost elastic. Al meu a fost putin cam tare, dar nu am avut neaparat o problema din aceasta cauza. :) 
L-am scos din bolul robotului si l-am pus la rece pentru mai bine de jumatate de ora.


In acest timp eu am curatat ceapa si am pus-o la prajit impreuna cu pasta de ardei home, sare si piper - in cele 3 linguri de ulei. Am adaugat si o ceasca de apa calduta. Cand ceapa a fost moale am adaugat ciupercile deja prajite (am folosit ciuperci din congelator). Am lasat totul pe foc inca 5 minute si apoi am luat cratita si am pus-o sa se raceasca.


Separat am batut cele trei oua, am razuit branza, am tocat verdeata si cozile de ceapa. Am adaugat si urda plus cimbru si piper. Am omogenizat bine totul si am potrivit gustul de sare. Am mai pus decat foarte putina pentru ca branza telemea a fost usor sarata.



Am scos aluatul din frigider si l-am intins pe o hartie de copt, hartie cu care, in cele din urma am transerat tarta in tava in care am copt-o.

In mijlocul foii de aluat am turnat compozitia de branza si ciuperci si am ridicat marginile aluatului astfel incat sa treaca putin peste compozitie/umplutura :) 




Am copt tarta aproximativ 45 de minute la foc mic (cuptor pe gaz). Am facut testul cu scobitoarea si cand acesta a iesit curat - am oprit focul.




Este delicioasa atat calda cat si rece! Crusta crocanta se potriveste de minune cu interiorul moale, sarat si parfumat.



O lingura de smantana alaturi - face minuni! :) 



Acum.... de ce sa nu recunosc, cu sau fara smantana... un pahar de bere receeeee face minuni si mai mari :) 



Tarta aceasta poate fi impartita cu usurinta in 6 portii destul de generoase.... deci puteti invita la o "bere cu tarta" - si niste prieteni... nu prea multi :) 


Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.





2 comentarii:

  1. Ce sa zic? Zuper-truper!
    Doar că, in ultimele doua poze, paharul acela de bere trebuia sa-l pui 'mai in fundal' si eventual putin blurat, altfel tind sa cred ca el este Vedeta, stand asa aburit acolo, cu guleru-i 'cela apretat si inălbit, parca soptindu-ti "ia-mă, sunt rece!" :))
    Zic numa'!

    RăspundețiȘtergere