10 noiembrie 2015

Tort cu blat umed, crema ganache si gem de caise


Acest tort a fost facut complet fara nici un plan.... Am pornit de la un blat umed cu cacao si apoi.... suspans... nu stiam ce sa mai fac, dar cum aveam invitati niste ciocolatosi renumiti.... m-am gandit sa le ofer cicolata din belsug. Crema ganache a fost parfumata putin cu aroma de caise. Eu zic ca a iesit foarte bun - neasteptat de bun :) 

Pentru blat am folosit:

 - 3 oua
- 120 ml ulei
- 210 ml lapte 
- 200 ml cafea foarte concentrata, fierbinte
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 300 g faina
- 420 g zahar
- 100 g cacao neagra
- 2 lingurite praf de copt
- 2 lingurite bicarbonat
- 1 lingurita sare

Pentru crema am folosit: 

- 300 g ciocolata amaruie
- 400 g ciocolata cu lapte
- 800 ml smantana pentru frisca
- 1 borcan gem de caise (370 ml)

Pentru ornat am folosit: 

- 200 ml smantana pentru frisca
- 1/2 lingurita gelatina
- 100 g ciocolata amaruie
- 1 lingura ulei
- 2 sau 3 linguri smantana pentru frisca
- biscuiti de ciocolata

Am inceput cu blaturile, dar recomand sa se inceapa cu crema pentru ca si ea trebuie sa stea la rece cateva ore...

Pentru blat: am pus intr-un bol faina, cacao, bicarbonatul, praful de copt si sarea. Le-am cernut si apoi am adaugat zaharul.
In lapte am pus sucul de lamaie si l-am lasat sa stea vreo 10 minute.
Am batut ouale cu un tel, am adaugat uleiul si laptele. Am turnatul apoi ingredientele uscate si am amestecat totul pana cand nu s-au mai vazut urme de faina. Am adaugat cafeaua fierbinte si esenta de vanilie. A rezultat un amestec lichid. 

Urmatoarea etapa este cea a coptului. Am impartit coca in trei si am copt pe rand trei blaturi pentru ca nu am trei forme de aceeasi marime. Blatul nu pateste nimic "daca asteapta" :) Am copt fiecare blat aproximativ 25 - 30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea.








Am lasat blaturile sa se raceasca si le-am taiat pe fiecare in doua, deci au rezultat 6 straturi.

Pentru crema am pus ciocolata si smantana pentru frisca intr-o cratita si am topit ciocolata la baie de abur amestecand pana cand s-a topit complet si s-a incorporat perfect in smantana pentru frisca.
Am pus cratita la rece si apoi la frigider pana cand s-a intarit (aproximativ 3 ore). Apoi am mixat bine si am obtinut o crema fina si pufoasa.

Am pregatit tava in care urma sa montez tortul. Cu hartie de copt am suprainaltat inelul detasabil.

Am procedat in felul urmator: am pus primul strat de blat, apoi gem de caise, crema de ciocolata, blat.... gem de caise, crema de ciocolata... etc.... Am incheiat cu blat.
Am pus totul la frigider pana a doua zi.



A doua zi am scos tortul pe masa din bucatarie inainte cu cel putin o ora de a incepe sa-l ornez. Am indepartat o parte din "improvizatie", am rasturnat tortul pe o tava potrivita (deci partea de sus a devenit baza tortului si invers)



In acest timp am pus la hidratat gelatina. Am mixat smantana pentru frisca, am topit gelatina  la baie de abur si am incorporat-o in frisca. Cu aceasta frisca am acoperit tortul.... Am pastrat 3 linguri de frisca batuta intr-un posh...


Mai departe.... tot la baie de abur am topit ciocolata. Am incorporat in ea uleiul si smantana pentru frisca, iar apoi... Dumnezeu cu mila! :))))


Ca norocul - am avut in casa niste biscuiti de ciocolata (asa le spun eu) si m-am salvat oarecum cu ei. I-am pus pe tort, pe langa tort.... am mai facut o "rozeta" din frisca... si a iesit ce se vede :)))




Pare complicat, dar chiar nu este. Un pic de organizare si totul merge ca pe roate. :) 
Tortul are consistenta, face parte din categoria torturilor "grele". Blatul nu trebuie insiropat pentru ca este umed, dar nu crud - aici este tot farmecul lui :) 

Peste nici doua ore - noi am degustat, dar am observat si de data aceasta ca este mai gustos a doua zi si a treia.... asta daca mai ramane.... la noi a ramas o feliuta :) 











4 comentarii:

  1. Buna,spune-mi te rog,in cafea ai pus si zahar??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuu! In cafea nu am pus zahar. Blatul are deja in compozitie 420 g zahar :)
      Iti multumesc pentru vizita si te mai astep! :)

      Ștergere
  2. Buna ziua, eram curioasa ce dimensiuni are tava pentru blat.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere