14 ianuarie 2016

Tort cu mousse de ciocolata alba si vanilie


De multa vreme am "dus dorul" unui tort cu blat umed. De data aceasta am hotarat sa incerc o retata a Ramonei Kari. 
Pentru crema am "studiat" o gramada de variante.... si de la crema cu unt si zmeura sau capsuni.... am ajuns la ciocolata alba si vanilie :))))

Pentru blat am avut nevoie de: 

 -50 g cacao
- 90 ml apa clocotita
- 3 oua
- 60 ml lapte
- 175 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
- 100 g unt
- 300 g zahar tos
- un praf sare

Pentru crema  am folosit exact ingredientele de aici. De fapt este chiar aceasta crema.

Am mai folosit: 

100 g ciocolata cu lapte
- 70 ml smantana pentru frisca
- 1 lingurita unt

Blatul este foarte simplu, fara pretentii prea mari :)  si se face repede.

Am oparit cacao cu 90 ml de apa clocotita. Am adaugat untul (la temperatura camerei) taiat bucatele (pe rand). Am omogenizat bine. Am adaugat apoi zaharul si laptele.
Au urmat ouale... unul cate unul... intregi.... A nu se intelege ca le-am pus cu coaja :P.
 Am adaugat apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si bicarbonat. Gata blatul.....!


Am pregatit pentru copt o forma rotunda  cu diametrul de 22 cm.  Nu am doua forme la fel.... asa ca am impartit in doua compozitia si am copt de doua ori.
 Am tinut in cuptor fiecare blat aproximativ 25 - 30 de minute.




Cand blaturile au fost complet reci, le-am taiat pe fiecare in doua. 

Am montat tortul in forma in care le-am copt, ajutata de un "inel" din hartie de copt. Adica am suprainaltat marginile :) 


Din crema pregatita AICI am pus peste fiecare blat aproximativ 500 g. Da, pare cam mult, dar asa am vrut - un tort cremos cu strat gros de crema :) 


Am nivelat doar putin crema si am pus urmatorul blat, avand grija sa-l presez usor si uniform. In felul acesta crema se distribuie uniform.

Peste ultimul blat am facut cativa trandafiri din crema cu care l-am umplut.
 Mi-au iesit binisor :) 




Am pus tortul la frigider peste noapte....

A doua zi l-am lasat sa se acomodeze putin cu temperatura din bucatarie. I-am scos inelul detasabil si apoi cercul de hartie.


Nu arata prea rau, dar mi-a venit ideea sa fac la baza niste "floricele"  - pentru ca tot aveam crema ramasa in posh... Acestea nu au mai fost chiar o reusita, pentru ca se intarise crema....


Nemultumita fiind de cum s-a finalizat prima idee.... am zis sa topesc niste ciocolata pe care sa o torn pe margini... sa curga.... Zis si facut, dar chiar nu stiu de ce nici asta nu mi-a prea reusit....



In fine.... una peste alta... tortul a avut impact asupra celor care l-au vazut si gustat :) 
Contrastul de culori si gustul yamiiiii au contat foarte mult si acum zic si eu ca nu a fost chiar nereusit :) 




6 comentarii:

  1. Wow, cat de frumos este tortul tau! Si cat de reusiti sunt trandafirii! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb tortul!! Foarte frumos, de revista, felicitari Elena!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru tort ,o sa-ti fur ideea cu decoratul si reteta bineinteles!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca/ti place. Multumesc pentru aprecieri si pentru vizita. :)

      Ștergere