27 ianuarie 2016

Zeama acra - ca la taiatul porcului



Aceasta "zeama" este unica. De ce? Pentru ca are un gust deosebit odata-n an, mai exact atunci cand se taie porcul. Este foarte gustoasa oricand, dar atunci este DEOSEBITA. Asta  se datoreaza probabil faptului ca in acel moment carnea este luata direct din bietul porc si se gateste mai multa odata.

La mine acasa, la taiatul porcului se face aceasta zeama si varza acra cu muschi.
Seara se degusta carnatul alaturi de piure de cartofi si castraveti murati.


Zeama aceasta este pregatita fix dupa procedeul de atunci, cu carne (congelata) din acelasi "Ghita".

Am folosit:  

- 600 g pulpa de porc (aproximativ)
- 1 lingurita untura
- 1 lingurita faina
- 400 ml suc de rosii (aproximativ - dupa gust)
- 2 oua
- sare, piper
- apa fierbinte

Am decongelat carnea si am taiat-o bucati potrivite. Pulpa cu putina grasime sau ceafa sunt tocmai potrivite pentru aceasta zeama.


Am pus carnea la prajit in cratita incinsa impreuna cu lingurita de untura. Am adaugat sarea si putin piper. La scurt timp dupa ce am adaugat sarea, carnea a lasat mult suc. Am pus capacul si am lasat sa se gateasca in suc propriu pana cand acesta a scazut. In situatia in care carnea nu este gatita suficient cand este scazut sucul... mai adaug apa fierbinte si continui fierberea.


Cand carnea este complet gatita si apa scazuta, iau cratita de la flacara, adaug lingurita de faina, amestec bine si apoi adaug sucul de rosii. Amestec ca sa nu se faca cocoloase si adaug apa fierbinte.




Am pus cratita din nou la fiert. Am lasat sa dea cateva clocote, timp in care, separat am spart doua oua si le-am batut cu furculita.


Am luat cu polonicul zeama din cratita si am adaugat foarte incet peste ouale din farfurie amestecand continuu.


Am adaugat apoi amestecul in oala cu zeama si carne


Dupa alte doua-trei clocote am oprit focul, am adaugat foarte putin patrunjel tocat.

Cu sau fara ardei iute sau paine prajita, zeama aceasta este de-a dreptul minunata.
Se face atat de simplu! Ingrediente putine - gust garantat! :) 

 




Cu alta ocazie - alta prezentare :) 







Sanda, prietena mea si implicit a blogului, a avut curaj si a incercat aceasta zeama acra. Drept dovada este poza de mai jos, iar despre ce "au spus" papilele ei gustative cand au gustat-o, povesteste chiar Sanda la comentarii :) 






4 comentarii:

  1. Doamne ca bunatate !!! Nu ma mai puteam opri din mancat. Si nu-mi venea sa cred, mancand, ca nu contine legume si alte ingrediente. Mai simplu nici ca se poate. Am facut fix jumatate de cantitate -fiind numai cu mama -, dar o repet precis cand vin copiii. Faceti-o neaparat ca nu stiti ce pierdeti. Multumesc Hellena si mii de pupici. (maine bag in vin cotletul si muschiuletii.Cred ca de 10 ori am facut pana acuma. Si tot afara-i tin ca-i mai rece ca-n frigider)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sanda, iti multumesc mult pentru aprecieri! Ma bucru foarte tare ca aceasta zeama "banala" a fost pe gustul tau. Da, este greu de crezut ca desi nu are legume sau... smantana (de exemplu) - este atat de gustoasa. De asemenea - este neasteptat de usoara.

    Despre muschiulet ce sa/ti zic? Tine-o tot asa! :) Profita de sezon! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am indragostit de aceasta ciorba. Pana acuma am facut-o de 3 ori.Am dat reteta si prietenei mele din Cluj care are 2 barbati (sot si fiu sa nu ma-ntelegeti gresit. Hahaha), si i-a dat gata. Multumesc Hellena. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu stii cat de mult ma bucur!
      E greu de crezut ca ceva atat de simplu poate fi atat de gustos, nu?
      Te pup, Sanda!

      Ștergere