19 februarie 2016

Mancare picanta de telina


Luna februarie - luna iubirii!

Simona Callas - gazda din aceasta luna a proiectului "Traditie si gastronomie romaneasca" - initiat de Gina Bradea a facut urmatoarea propunere: "Va propun sa gatim preparate romanesti care ilustreaza iubirea sau doar o sugereaza prin ingredientele continute si/sau prin modul de prezentare" 
Prima reactie a mea a fost: "Wau!" Apoi am inceput sa ma gandesc la mancaruri traditionale romanesti care sa aiba in compozitie elemente afrodisiace.
Am ales sa fac o mancare de telina in care sa pun ardei iute. Se stie ca telina si ardeiul iute sunt in topul alimentelor de acest gen.

Acestea fiind spuse... am trecut la treaba :) 

Am folosit:

- 500 g radacina de telina (curatata)
- 100 g ceapa (am folosit arpagic rosu si galben)
- 1/2 ardei iute rosu
- 30 ml ulei
- 1 lingurita faina
- 200 ml suc de rosii (de casa)
- sare, piper
- marar verde

Am curatat arpagicul si telina si le-am spalat


Am feliat fin ardeiul iute si am taiat betisoare (nu prea fine) radacina de telina


Intr-o cratita am pus uleiul la incins si apoi am adaugat ceapa, ardeiul iute si putina sare 



Cand ceapa a devenit usor sticloasa am luat-o din cratita si am adaugat betisoarele de telina.

Le-am calit la foc mic avand grija sa se amestec mereu.


Cand au fost toate cat de cat rumenite, am adaugat o ceasca de apa calda. Atentie! Se creaza un nor  de vapori de apa fierbinte pentru ca tigaia este foarte incinsa si cam .... "seaca" :) 


Am lasat betisoarele de telina sa se patrunda si inainte sa devina moi am adaugat ceapa si ardeiul. Telina trebuie sa ramana usor crocanta.


Intr-un bol am pus faina si am dizolvat-o in sucul de rosii


Am adaugat sosul astfle format peste telina si ceapa. Am mai adaugat putina apa calda pentru ca scazuse prea mult si sosul era prea consistent pentru gustul meu.



Am potrivit gustul de sare si piper, am lasat sa mai dea cateva clocote si apoi am presarat marar tocat.


Stiu ca sunt persoane care pun si o lingurita de zahar la aceasta mancare, dar eu nu am pus. 

Am mancat simplu, doar cu putina paine....

Este o mancare gustoasa si foarte potrivita si in zilele de post :) 




Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 



Nota personala: Data viitoare voi pune spre final si un graunte de usturoi. Nu dauneaza mai mult ardei iute :) 














2 comentarii:

  1. Nu am mancat niciodata mancare de telina, dar trebuie sa vad cum e, pentru ca arata demential de bine ❤ ❤ Super idee, multumesc :)

    RăspundețiȘtergere