25 martie 2016

Chifle dutch crunch


Le-am intalnit si sub numele chifle "tigru" :) 

Pentru aceste chifle am folosit: 

- 250 ml lapte
- 2 linguri de smantana
- 30 g untura sau unt (eu am folosit untura)
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 450 g faina tip 650
- 14 g drojdie proaspata

Pentru topping: 

-100 g faina integrala de orez
- 2 linguri zahar
-2 linguri ulei de masline
- 3 linguri drojdie uscata
- 160 ml apa statuta

Pentru aluat am folosit masina de paine. Am pus in cuva laptele caldut, sarea, zaharul, smantana si untura.


Am adaugat faina si apoi drojdia. Am setat programul 6 pentru framanatare si crestere. Intre timp.... eu mi-am vazut de ale mele....

Inainte cu aproximativ 30 de minute de terminarea programului am pregatit topping-ul.
Am pus toate ingredientele intr-un bol si am  amestecat bine



Cand aluatul a fost crescut l-am scos din cuva masinii si l-am impartit in 6 bucati aproximativ egale. Le-am dat forma si le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt.



Aluatul este foarte fin si are multe basici :) 


L-am uns cu un strat generos de topping si le-am lasat sa mai creasca aproximativ 20 de minute.




Apoi le-am copt  30 de minute in cuptorul preincins, la foc mediu.

Cand le-am scos din cuptor aratau asa....



Sunt foarte crocante, gustoase si mai ales PUFOASE!!!

Dovezi in continuare :) 




Noi ne-am jucat putin si am incropit un mic.... cheeseburger... cu ce am avut prin casa.... chiftea pregatita dupa reteta de AICI, cascaval, rosie, germeni de ridiche, ceapa, ketchup...



Nota personala:

- cantitatea de topping este prea mare. 
- data viitoare maresc cantitatea de aluat daca folosesc aceeasi cantitate de topping (sau invers)


*     *
*


Sanda, prietena mea si implicit a blogului - a incercat reteta si i-au iesit niste chifle foarte frumoase.










8 comentarii:

  1. Hahahaha. N-am ajuns sa citesc pana la sfarsit si ma gandeam sa te intreb daca toppingul nu e prea mult sau il "inghesui"pe tot.? Cand colo m-ai lamurit. Gasesc in comert faina de orez? Si la ce o mai pot folosi apoi, ca vad ca numai 100 gr. trebuie si eu precis voi face din mai putina. Sau o pot inlociu cu altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faina integrala de orez gasesti la orice plafar. Eu de acolo am luat. Este de la firma Solaris. Eu am luat punga de 500 g si nu a fost foarte scumpa.... in jur de 4 lei. Inca nu m-am gandit la ce altceva as putea s ao mai folosesc, dar cum ii mai gasesc macar o intrebuintare- te anunt. NU stiu daca poti sa o inlocuiesti cu altceva.... Te pup!

      Ștergere
  2. Multumesc. Credeam ca numai la kg. se gaseste si-mi era mult ptr. 50-100 gr. sa iau si apoi mai am la ce sa o folosesc. Dar daca e asa ieftina, nici o problema, chiar daca o arunc, dar poate fac tot chifle. Hahaha.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Sunt sigura ca o sa-i gasim si alte intrebuintari :)

      Ștergere
    2. Azi am gasit intamplator faina integr. de orez la Billa (5,88/500 g). Nu stiu daca ajung sa fac astazi. Deci numai 6 chifle ies? Sunt mai mari ca cele de hamburgeri ? Vad eu, fac mai multe.

      Ștergere
    3. Da, doar 6 chifle am facut. Eu zic ca sunt destul de mari pentru sandwich. Cred ca au avut diametrul cam de 10 cm.

      Ștergere
  3. Acuma pun in masina. Am citit mai atenta,dar mi se pare f. multa drojdia uscata de la topping !!!. 3 LINGURI? Da, eu o sa fac mai putin per total, dar 3 Ling.sunt vreo 4 plicuri cred. Nu, nu pun atata ca mi se pare f.f.f.f. mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Sanda, oricum vei proceda - oricata drojdie vei pune... te astept cu impresii si poze :) Vreau sa le punem in continuarea postarii mele :) Te pup!

      Ștergere