3 martie 2016

Stomac de porc umplut (Rânză cu păsat)


Sa tot fie ca mai mult nu e.... vreo 25 de ani de cand am mancat ultima data asa ceva (adica inainte sa plec de acasa de la ai mei). 
Pofta am avut mereu, dar nu stiu de ce nu am avut putere sa fac... In plus, mereu am considerat ca este o mancare  de iarna si... de unde sa am eu stomac de porc.... ca eu nu tai porc...(scuze de doi bani!). Dar uite ca se mai gaseste. Nici o clipa nu am stat pe ganduri cand am vazut in magazin stomac de porc - mai exact ranza, cum ii spune la mine, in locul de bastina.

Reteta este una veche, de pe vremea cand oamenii valorificat la maxim fiecare bucatica din animalul sacrificat. Sigur, de-a lungul vremii a suferit imbunatatiri.... mai multa slaninuta, ba si cate un pic de carne.... 

Eu am facut-o asa cum stiu ca se facea la noi in casa, mai exact asa cum a mostenit sora mea reteta - pentru ca eu o fac acum pentru prima data.

Este un preparat foarte simplu si foarte gustos.

Am folosit: 

- 1 bucata stomac porc 
- 1 cana pasat (cana = 250 ml)
- 250 g carne de porc
- 100 g slanina 
- 100 g jumari de porc
- 100 g ceapa galbena (2 buc. medii)
- 1 lingura pasta de gogosar (optional)
- piper, cimbru
- sare
- 3 linguri ulei

Am spalat pasatul si l-am pus in apa calduta inca de seara.


Acesta este stomacul de porc (membrana pentru toba) cumparat din magazin.



Dimineata am spalat bine stomacul si l-am lasat in apa rece. Pe parcursul a trei ore am schimbat apa de mai multe ori. In timp, stomacul se inmoaie. Daca nu este curatat de stratul interior, acesta se indeparteaza cu grija ca sa nu se rupa/gaureasca partea exterioara care urmeaza sa fie umpluta. 


"Pentru ca pasatul sa fie gustos trebuie sa fie bine uns" - acesta este un sfat pe care l-am primit cu mult timp inainte si-l aplic si atunci cand fac sarmale cu pasat.

Deci bucata de carne care urmeaza sa intre in compozitie este una un pic mai grasa.


Am taiat-o bucati. La ranza umpluta carnea se taie bucati - nu se toaca.
Am tocat si jumerile care au fost mai mari... Slanina a avut aceeasi soarta. Dupa cum se poate vedea si din poze, totul este taiat destul de mare.

Am curatat si tocat ceapa. Am pregatit condimentele.


Am sostat putin ceapa si pasta de ardei in cele 3 linguri de ulei si putina apa.


Intre timp am scurs pisatul. A stat in apa aproximativ 14 ore.


In cratita cu ceapa calita am facut o "adunare generala" :) 
Dupa cum se vede nu m-am zgarcit la condimente :) 


Am amestecat bine totul - cu mana.


Am umplut ranza/stomacul cu compozitia rezultata. Chiar daca mai ramane compozitie, nu trebuie umpluta foarte tare. Este chiar indicat sa fie usor plata pentru ca in momentul in care membrana va intra in contact cu apa fierbinte se va strange foarte tare. In plus, pasatul se umfla si el in timpul fierberii....
Am cusut (in cruce) orificiul prin care am introdus umplutura si apoi am intepat-o cu acul in mai multe locuri.


A sosit momentul in care trebuie pusa la fiert.
Pentru aceasta am avut in vedere doua metode prin care sa evit prinderea stomacului de fundul cratitei. 
Una a fost sa pun pe fundul cratitei un prosop curat peste care sa pun stomacul umplu. 


Si a doua metoda a fost confectionarea unui "pod" format din bete de frigarui.



Oricare ar fi medoda... stomacul nu trebuie sa intre in contact cu fundul vasului prea mult timp. Timpul de fierbere este de cel putin 2 ore si se poate prinde.

Eu am optat pentru cea de-a doua metoda.

Am turnat apa fierbinte peste si am pus vasul pe aragaz la foc potrivit.  Apa trebuie sa treaca peste stomac cu cel putin doua degete. La inceput stomacul are tendinta de a pluti, dar in scurt timp "se aseaza." Cand a inceput sa fiarba am potrivit ceasul alarma la 120 minute, am pus capacul cratitei si mi-am vazut de alte treburi. Desigur, mi se parea ca timpul trece greu.... mi-am mai facut de lucru pe langa cratita, ba pentru a mai face o poza, ba pentru o intepatura cu acul....




Cand am vazut ca acul intra usor (in adancime) mi-am dat seama ca este fiarta. Pentru siguranta am mai lasat-o cinci minute :)  Am oprit focul si am lasat-o inca 15 minute in apa in care a fiert.
Apoi am scos-o cu atentie pe o farfurie si peste alte cinci minute am taiat-o aproximativ in doua.
In bucatarie mirosea atat de bine!!! (stiu ca sunt destui care sunt de alta parere - am si eu in casa de astia :)  )




Muream de curioasa sa vad cum arata in interor, daca este pasatul fiert suficient.... 
Muream de pofta!!!!


La vederea grozaveniei s-a aburit si aparatul de fotografiat :))))



Nota personala: 

- pasatul a fost fiert fix pe gustul meu. 
- a avut suficienta grasime.
- nu are sens sa incerc sa explic gust, textura... din punctul meu de vedere totul este la superlativul absolut :) 
- contrar asteptarilor - nu cade greu la stomac si nici nu baloneaza
- da, este o bomba calorica, dar merita sacrificiul "odata-n an"
















9 comentarii:

  1. Un preparat culinar traditional foarte frumos si metodic prezentat. Trebuie sa fie foarte gustos. Am sa-l fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri. Daaaa, din puctul meu de vedere este foarte, foarte gustos. Va astept cu impresii :)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Calda este cea mai buna. La noi in casa, cand se pregatea ranza, ne adunam cu totii (fanii) la masa si mancam atunci, fierbinte. Sigur.... nu ramanea nimic pentru mai tarziu :)

      Ștergere
  3. Woowww, ce reteta faina. Am 2 intrebari. Normal.Eu fac tobs destul de des, dar numai o data am gasit stomac de porc. Apoi am luat de plastic deala la metru rosu, alb in ce vand mag. si asa am facut. Oare nu pot face in deala in loc de stomac.Si 2, fiind cald nu se sfarama, imprastie? Poti sa-l tai felii, frumos? Woww ce pofta mi-e, acuma in Saptamana Mare.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Sanda, reteta aceasta este cu stomac de porc si chiar nu stiu cum ar iesi in plastic din acela. Nu stiu cum rezista la fiert.... pasatul trebuie fiert destul de mult. Eu am vazut mereu stomac de porc la Kaufland.

      Se mananca cald si nu se poate taia felii.... adica poti sa tai felii mai groase, dar totusi nu garantez ca le porti pastra asa. Eu nu am avut niciodata pretentia sa/l tai felii. Tremuram de fiecare data langa el..... tremuram de nerabdare si pofta:))))))))))))))

      Ștergere
    3. Inteleg ca nu e ok pentru o masa festiva. E asa mai pentru familie. Cred ca o sa incerc numai ptr. mine asa vreo 5 cm.Hahaha. Pupici.

      Ștergere
    4. Nu-i neaparat pentru o masa festiva, dar este pentru a bucura sufletul celor dragi - daca indragesc astfel de preparate :) Te pup!

      Ștergere