10 aprilie 2016

Batoane cu branza si susan - ca la piata


"Batoane cu branza ca la piata... Batoane cu branza ca la piata...
 Cand faci batoane cu branza ca la piata?"

Intr-un final m-am hotarat... Cu siguranta ceea ce am facut eu este varianta imbunatatita :) 

 Am folosit: 

- 250 ml lapte caldut
- 550 g faina alba tip 650
- 20 g zahar tos
- 15 g drojdie proaspata
- 50 ml ulei
- 1/2 lingurita sare

- branza telemea sau/si branza de burduf
- 2 sau 3 linguri de ulei
- 1 galbenus ou
- 1 lingura lapte
- 1 lingurita seminte de susan

Am facut aluatul cu ajutorul masinii de paine. In cuva ei am pus laptele, uleiul, sarea, zaharul si apoi faina si drojdia.


Am  selectat programul pentru framantare si crestere. 
Cand aluatul a fost gata, l-am scos pe masa de lucru si l-am impartit in 8 parti aproximativ egale.


Le-am dat forma de chifla si le-am lasat sa mai creasca aproximativ 10 minute.


Am luat apoi fiecare bucata de aluat si am intins-o cu sucitorul in forma cat de cat dreptunghiulara.
Am lasat sa curga pe fiecare un fir subtire de ulei (eu am pus de masline) . L-am intins cu pensula de silicon.


Am presarat branza telemea si branza de oaie conservata de mine, la borcan - un fel de branza de burduf.


Am rulat aluatul formand astfel batonul....


Le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt si le-am lasat sa mai creasca in tava aproximativ 30 de minute, la loc caldut - ferit de curenti de aer.
Le-am uns cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si apoi am presarat seminte de susan.



Am copt batoanele aproximativ 25 de minute la foc potrivit.



Parerea mea este ca sunt mai bune decat cele de la piata :) 
Sunt mai consistente si desigur.... mult mai aratoase :)
 Stiu... ma laud singura, dar eu asa le vad :) 





Nota personala:

- sunt grozave atat calde cat si reci
- alaturi de o cana cu iaurt sau lapte "aluneca" bine de tot






6 comentarii:

  1. Arata grozav ��. Trebuie sa le incerc si eu ��

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello. Dupa cum vezi, le-am facut.M-am izbit de ceva neclaritati, dar nu mai aveam timp sa te intreb si sa-mi rasp. Cand am scos aluatul din masina, cantarea 890 gr. Deci am facut usor 8 bilute de 110 gr/1. Mi se pareau cam mici. Au mai crescut nitel si m-am apucat de intins. Ee, nu stiam cat de subtire. Pe prima am intins-o f. tare si mi-a iesit ceva subtire (am rulat cu partea mai lunga), o vezi in tava. Apoi le-am facut mai mici. Nu stiam marimea tavii ca sa-mi dau seama cat de lungi sa fie. Eu am facut in tava mea cea mai lunga pe care o am. Susan nu am avut decat negru. Asa frumos mirosea cand se faceau !!!!. Sunt f. bune, dar uite cum mi s-au separat mie. Ca o foaie. La tine sa vad mai pufoase...Oare nu trebuia sa intind asa tare, dar atunci ramaneau prea mici. Poate sa le strang mai tare, dar eu am zis ca am strans cat s-a putut. In fine. Principalul e ca sunt f. gustuoase. Te pupacesc, si poate ma lamuresti cu cate ceva. Marimea tavii m-ar interesa. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am cantarit aluatul cand l-am scos din cuva masinii... pur si simplu l-am impartit in 8 prti egale. L-am intins subtire.... sa zic.... cam 5 mm. Tava in care am copt este de 30/40 cm. Eu am pus batoanele pe latime... deci au avut sub 30 cm lungime :) In ceea ce priveste "separarea" - ea se face oricum pentru ca am pus ulei, dar la tine cred ca a fost prea multa umplutura. Vorba ta: important este ca sunt gustoase. Data viitoare, daca folosesti aceeasi faina... fa un aluat o idee mai moale - este doar o parere :)
      Te pup! :)

      Ștergere
    2. Multumesc. Am folosit faina de 650 cum ai spus (ca asa folosesc si la paine) si am cintarit tot exact. Ooo, eu l-am intins mai subtire, cat am putut.In unele locuri vedeam masa. Si s-a dezlipit mai tare unde era prosciuto ca n-o fi avut priza. Am masurat acuma un baton. 23 cm.cei mici. Cel mare nu mai e. Multumesc mult. Pupici.

      Ștergere
    3. Cu mult drag! Daca mai faci sa le lasi sa creasca si in tava inainte sa le coci :) Te pup!

      Ștergere