26 mai 2016

Dulceata de capsuni - varianta 2


Cand am auzit de aceasta tehnica de lucru in pregatirea unei dulceti, am zis ca cine a inventat-o trebuie sa fie cel putin "plecat de acasa". Dar, in acelasi timp mi-am zis ca nu pierd nimic daca incerc.... si am ajuns la concluzia ca "inventatorul" o fi fost el plecat de acasa, dar a avut idee buna. Desigur, eu am simplificat putin lucrurile. Fierb dulceata de 3 ori intr-o zi si jumatate NU de trei ori in 3 zile. Despre asta era vorba :)

Am folosit: 

- 1,5 kg capsuni
-750 g zahar tos

Am ales capsuni bine coapte, le-am spalat sub jet de apa rece si le-am lasat sa se scurga. Apoi am indepartat coditele cu ajutorul unui pai.


Le-am pus intr-o cratita de inox alternand straturile de capsuni cu zahar.


Le-am lasat cateva ore ca sa-si lase sirop... minim 5 ore, timp in care am amestecat in cratita cu delicatete de cateva ori.



Ideal este atunci cand pregatesc capsunile cu zahar seara si le las pana dimineata ca sa-si lase sucul. Dimineata le fierb si le las sa se raceasca complet. Seara aduc dulceata iar la punctul de fierbere si din momentul in carea a inceput sa fiarba incet... las cratita pe foc alte 20 de minute.... maxim 30. Iau dulceata de pe foc, repet faza cu tifonul sau prosopul si o las la racit pana in urmatoarea dimineata. Si de data aceasta o aduc la punctul de fierbere si o las sa fiarba aproximativ 20 de minute. De data aceasta dulceata a fost mai groasa si amamestecat in ea mereu. Capata consistenta destul de repede.

Desigur, am indepartat cu grija spuma care s-a format in timpul fierberii si am sters mereu peretii vasului. In felul acesta evit ca zaharul caramelizat sa ajunga in dulceata si sa schimbe atat culoarea cat si gustul acesteia.

Am turnat dulceata fierbinte in borcane sterilizate, am infiletat bine capacele si am intors borcanele pe capac pentru aproximativ 10 minute.


Apoi am pus borcanele in paturi pana a doua zi  cand au luat apoi drumul raftului din camara unde stau tare madre. :) 


Am degustat si a trecut cu brio testul :)  Yamiiiii!!!




Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 



Nota personala:

- dulceata nu are conservanti sau alte arome adaugate.
- cine doreste poate adauga jumatate de lingurita de salicil 
- poate parea dificil, dar este chiar simplu.... dulceata fierbe pe aragaz/plita/soba in timp ce fac alte treburi prin bucatarie
- nu pun capac la cratita pentru ca se formeaza vapori de apa pe capac. Vaporii ajung inapoi in dulceata si asta nu este tocmai indicat.... tifonul/prosopul ii absoarbe si protejeaza continutul la fel de bine de praf si insecte.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu