26 ianuarie 2017

Toba de gaina- la bain marie


Nu se putea sa nu fac toba. Da, nu am afumatoare :( dar sunt unele preparate care se pot face si consuma si neafumate. Recunosc ca o aroma suava de fum le-ar spori savoarea, dar la bloc este greu... daca nu chiar imposibil.

Ai mei nu mananca toba de nici un fel, motiv pentru care am incercat sa-i ademenesc cu aceasta toba de gaina. Este light si "tehnologia de lucru" este diferita fata de cea pentru toba de porc. 
Necesita ceva timp, dar nu-i nici o filosofie :) 

Am folosit:  

- 1.600 kg carne de gaina
- sare, piper
-foie de dafin
- 5 catei de usturoi
- 20 g gelatita (2 pliculete)

Am cumparat o gaina mare, refrigerata. Am curatat-o de eventuale urme de piei inestetice, am parlit-o putin pentru a fi sigura ca nu apar cine stie de unde :) ceva fire de par/puf, am spalat-o bine si apoi am transat-o.

Pentru toba am folosit doar pulpele si pieptul. Acestea au cantarit 1,6 kg. 

Spatele, coastele si aripile au aterizat in oala sub presiune impreuna cu morcovi si alte zarzavaturi pentru o supa delicioasa - dar asta-i alta poveste :) 

Am inlatura pielea de pe piept si l-am dezosat. Am lasat pulpele cu piele, dar cand am "montat" toba am inlaturat-o.
Am pus bucatile de carne intr-o cratita incapatoare. Am condimentat din  belsug cu sare si piper. Am adaugat o foaie de dafin...


Am pus cratita pe gura altei cratite/oale mai mari in care am pus apa. Am pus capac 
(a inchis aproape ermetic) si am pus totul la fiert - bain marie. Practic carnea se fierbe in suc propriu. 

Nu am pus nici o picatura de apa sau ulei. 



Urmeaza..... "rabdare si tutun"....  :))))

Dupa trei ore am intors carnea si am adaugat 2 catei de usturoi in zeama lasata.
Arata asa:


Dupa alte doua ore (3 + 2 = 5 ore), am constatat ca este fiarta suficient. 


Am oprit focul, am scos bcatile de carne intr-un castron, am strecurat intr-o craticioara zeama lasata, am curatat si tocat 3 catei de usturoi.



Intre timp am pus gelatina la hidratat in cateva linguri de apa calduta.

Am pus craticioara cu zeama se incalzeasca pana la punctul de fierbere. Am oprit focul si am adaugat usturoiul tocat. Am lasat sa se infuzeze cateva minute.


Am inlaturat pielea de pe pulpe si am taiat carnea bucati potrivite
(data viitoare o tai/rup bucati mai mici).


Am strecurat zeama (infuzia), am dizolvat la bain marie gelatina si am daugat-o in zeama. Am amestecat si apoi am turnat-o peste bucatite de carne puse deja intr-o sticla de platic careia ii taiasem partea de sus.



Am lasat-o sa se raceasca si apoi am pus-o la frigider pana a doua zi.



Cu ajutorul unui cater am taiat sticla si am scos toba :) 


 


Are gust Wau!!! 

Totusi se mai pot face unele mici modificari :)
 Notez mai jos :) 


Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 



Nota personala:

- data viitoare voi incerca cu carne de pui. Sigur se reduce timpul de gatire.

- voi taia/rupe carnea bucati mai mici. In felul aratat mai sus nu se taie foarte bine felii

- avand in vedere faptul ca fierberea se face la bain marie, voi risca si voi pune gelatina de la inceput.

- revin cu observatii :) 










2 comentarii:

  1. Super bună,eu am făcut cu curcan și am pus carnea în gușa lui,a fost curată nebunie.Ai dreptate la observații,carnea tăiată mai mărunt dar gelatina nu te sfătuiesc s-o pui de la început că-și pierde proprietățile și vei mânca rasol de pui!
    Pupici!❤❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lulu, si eu zic la fel ca tine in ceea ce priveste gelatina... Stiu ca/si pierde proprietatile la temperaturi mari, dar m-am gandit sa incer totusi. Inca nu am incercat desi am mai facut odata cu carne de pui.... nu am avut curaj :))) Te pup!

      Ștergere