Imi place ciorba de burta, dar o fac extrem de rar... odata la cativa ani, pentru ca imi place doar mie si, mai nou si copilului. Desi nu o pregatesc prea des - mananc cu placere ori de cate ori am ocazia :)
Voi scrie aici cum am facut eu. Stiu ca adevarata ciorba de burta nu se face cu burta prefiarta din comert, dar in lipsa de altceva eu ma bucur si de aceasta. Este lesne de inteles ca nici nu as avea vreo sansa sa o fac altfel acasa cu atatia simandicosi pe langa mine :)
Am folosit:
- 900 g burta prefiarta
- 1 kg capete de oase tubulare de vita
- 150 g morcov (1 morcov mare)
- 60 g ceapa (1 ceapa de marime potrivita)
- 70 g radacina patrunjel
- 120 g radacina de telina (1 felie)
- 3 galbenusuri
- 200 ml smantana
- 1 lingurita faina
- 1/2 ardei iute
- otet
sare, piper
Am mai avut nevoie de:
- 4 catei de usturoi - 1 lingura smantana
- 1 morcov mic
- 4 linguri ulei
Aceasta este burta pe care am folosit-o.
Am tinut oasele aproximativ o ora in apa rece. Le-am spalat bine si apoi le-am pus sa fiarba in apa cu sare aproximativ 20 de minute din momentul in care au inceput sa fiarba.
Inca de la primele clocote s-a format foarte multa spuma....
Am inlaturat-o si am lasat oasele sa mai fiarba aproximativ 15 minute.
Apoi le-am scos din apa in care au fiert si le-am trecut pe sub un jet de apa ca sa inlatur orice urma de spuma. Am aruncat apa in care au fiert.
Tot acum "le-am deposedat" de maduva aceea obraznica. Yamiiiii!
Intre timp am avut grija sa spal in mai multe ape caldute bucatile de burta si am pus-o si pe ea sa dea cateva clocote intr-un vas separat. Am inlaturat unele bucati pe care le vedeam.... mai putin apetisante :)
Am scurs-o intr-un sterecurator.
Am curatat si spalat legumele. Le-am taiat bucati mari.
Timpul de fierbere al oaselor si al burtii de vita este de ordinul orelor. Eu nu am dispus de asa ceva de data aceasta si am apelat la oala sub presiune.
Deci.... am facut adunare generala in oala sub presiune. Primele au aterizat oasele, apoi burta si apoi legumele. Am adaugat apa cat sa treaca perste toate cu aproximativ 3 sau 4 degete. Am condimentat cu sare, piper si jumatate de ardei iute.
Am pus capacul oalei sub presiune si am lasat sa fiarba totul o ora din momentul in care oala sa inceput sa scoata aburi. La expirarea timpului am pus oala in chiuveta si am lasat sa curga peste ea apa rece - sa se depresurizeze.
Am luat capacul si am scos cu grija oasele si legumele
Cu o spumiera am luat toate impuritatile de pe supa ramasa in oala si apoi am rasturnat-o in alta cratita in care am si finalizat-o. Am adaugat cateva linguri de otet, mai exact 4 linguri. (Am observat ca supa s-a tulburat putin dupa ce am pus otet). Am pasat cateva bucati de morcov fiert si le-am adaugat in supa.
Separat am omogenizat 200 g smantana, 3 galbenusuri, sare si o lingurita de faina.
Am luat cu polonicul supa fierbinte din oala si am adaugat incet peste amestecul de smantana si oua pana cand am ajuns la o temperatura cat mai apropiata de temperatura supei din oala. Am turnat amestecul in oala mare.
Am avut grija ca sa am curatat si razuit un morcov mic. L-am calit cateva minute in 4 linguri de ulei.
Cu acest morcov calit se da ciorbei "pata de culoare". Eu, de data aceasta am pus morcovul intr-o strecuratoare si l-am presat cu o lingura. In felul acesta curge uleiul frumos colorat. Alta data il punema cu totul in ciorba, dar acum nu am pus pentru ca pasasem deja cateva bucati de morcov fiert.
Acestea fiind spuse.... am dres gustul de sare si.... cam atat :)
Nu stiu sa spun exact, dar sigur au iesit 5 sau 6 portii generoase.
Absolut suficient pentru mine si Vasi!
Am curatat 4 catei de usturoi, i-am zdrobit si i-am amestecat cu o lingura de smantana. Acesta a fost "mujdeiul" pe care ni l-am adaugat fiecare in ciorba, dupa gust. :)
Eu am mancat cu ardei iute.
Pot spune cu certitudine ca si de data aceasta a iesit tare buna. :)
Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.
Mmmm Elena ce poftă mi-ai făcut,eu tot așa o fac doar că nu pun oțet;pisezi bine usturoiul si-l amestec cu oțet iar fiecare-și pune în farfurie cât dorește iar cu burta prefiartă,nu-i o regulă dar nici o nenorocire că nu-i proaspătă (unde mai găsești burtă proaspătă??)
RăspundețiȘtergerePup Elena și felicitări!
Lulu, multumesc mult pentru cuvintele calde. Voi lua in calcul varianta ustutoiului zdrobit si amestecat cu otet. Te pup si ma bucur ca ne-am regasit! <3
Ștergere