Pagini

15 iunie 2017

Prajitura cu foi si crema caramel


Este o prajitura foarte gustoasa si spornica. Se face foarte simplu.

Am folosit: 

- 2 oua
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 130 g zahar pudra
- un praf sare
- 1 plic amoniac (7 g) 
- 500 g faina tip 650

Pentru crema:

- 2 oua
- 250 g zahar tos
- 150 g faina
- 1 litru lapte
- 200 g unt cu 82% grasime

Eu am inceput cu foile, dar data viitoare voi face prima data crema, pentru ca trebuie fiarta si necesita ceva timp sa se raceasca.

Am frecat putin ouale cu zaharul pudra si un praf de sare. Am adaugat poi laptele si uleiul, pe rand. Cand toate au fost omogenizate bine, am adaugat faina in care am amestecat amoniacul. Am framantat aluatul pana cand am obtinut o coca neteda, destul de moale, dar nu lipicioasa.
Am cantarit aluatul si apoi l-am impartit in 4 parti egale. Le-am invetit in folie alimentara ca sa nu se usuce.
Am pregatit 4 foi de hartie de copt si am conturat pe fiecare dimensiunea tavii pe care urma sa coc foile. Am intors foaia si cu atentie am intins foarte subtiri toate foile. Apoi le-am intepat des cu furculita ca sa nu creasca necontrolat si sa devina inestetice.



Cand au fost intinse toate foile, am pus fiecare foaie (cu hartie cu tot) pe fundul tavii si le-am copt aproximativ 10 - 12 minute (in functie de cuptor), pana se rumenesc usor.


Am indepartat cu atentie hartia de pe fiecare. le-am manevrat cu atentie pentru ca sunt usor casante.

Am pregatit apoi crema caramel.

Am pus sa fiarba aproximativ 700 ml de lapte. 
Intre timp am pus zaharul intr-o cratita si l-am pus sa se topeasca (la oc mic). L-am supravegheat continuu si cand am obtinut culoarea dorita am adaugat peste el lapte fierbinte. Mare atentie!!!! Este indicat  sa se foloseasca  o cratita mai mare pentru ca laptele se umfla si chiar poate sa curga daca cratita este prea mica. In contact cu laptele, zaharul caramelizat se intareste dar se dizolva incet, incet. Am amestecat de cateva ori in el ca "sa-l ajut" sa se dizolve mai repede. Desigur, am luat cratita de pe foc imediat dupa ce am turnat laptele. NU trebuie sa fiarba, trebuie doar sa se topeasca caramelul.
In alt vas am mixat cele doua oua, am adaugat putin lapte rece si apoi am adaugat faina. Am amestecat avand grija sa nu se formeze cocoloase. Am adaugat restul de lapte (cred ca se intelege ca este vorba de cantitatea de lapte de pana la 1 litru, adica aproximativ 300 ml.). Am turnat apoi aceasta compozitie peste caramelul topit in lapte, am pus cratita pe foc si am amestecat continuu pana cand s-a ingrosat. Cand a inceput sa bolboroseasca am retras cratita de pe foc si am lasat crema sa se raceasca. Am avut grija sa o acopar cu folie alimentara, in contact drect cu crema ca sa nu faca crusta.
Cand a fost complet rece am adaugat untul aflat la temperatura camerei si am mixat pana 
l-am incorporat complet.
In acest moment crema este tocmai buna pentru a fi folosita.

Am impartit-o din ochi in patru parti aproximativ egale si am umplut foile. 



Ultimul strat a fost de crema, si cu talentul care ma caracterizeaza, am scrijelit niste urme pe acolo.... 😀

Am pus prajitura in frigider pana a doua zi.... dar dupa aproximativ 5 ore - se poate taia.

Foile se inmoaie si rezultatul final este un deliciciu!!!!






Sursa AICI

Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 









2 comentarii:

  1. Buna seara! Daca nu am amoniac, as putea folosi praf de copt sau bicarbonat in locul acestuia? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara!

      Da, se poate folosi bicarbonat sau praf de copt. Eu as folosi bicarbonat in aceasta situatie. Trebuie sa mentionez ca nu-i chiar acelasi lucru, dar se poate salva situatia si in acest fel :) Va astept cu impresii :)

      Ștergere