20 ianuarie 2015

Paine neframantata, cu faina integrala, masline si rosii deshidratate


In ultima vreme experimentez tot felul de combinatii atunci cand fac paine.
Astazi am hotarat sa fac o paine cu faina integrala, cu masline si rosii deshidratate conservate in ulei de masline. A iesit o bunatate :)

Am folosit:

- 300 g faina integrala Velpitar
- 200 g faina alba tip 650
- 350 - 370 ml apa
- 50 ml ulei de masline (aromatizat cu usturoi si rosii - din borcanul in care au fost conservate rosiile)
- 15 g drojdie proaspata
- 1 lingurita chimen
- lingurita sare
- rosii uscate
- masline

Intr-un bol mai mare am pus apa, drojdia si putina faina. Am amestecat usor si am lasat amestecul vreme de vreo 15 minute ca sa se formeze un fel de maia, iar apoi am adaugat uleiul, diferenta de faina, sarea si chimenul. Cu o spatula am amestecat pana cand toata faina a fost incorporata in lichid. A rezultat un amestec mai moale. Am acoperit bolul cu o folie alimentara si l-am pus la frigider pana a doua zi....

A doua zi, am am presarat un strat generos de faina pe masa de lucru si am rasturnat aluatul. Cu mainile infainate am incercat sa-i dau o forma dreptunghiulara. Am pus rosiile si maslinele taiate felii si am "impachetat" aluatul aducand spre mijloc partile laterale si apoi partea de sus si cea de jos




Am pus "pachetul"  intr-o forma de yena (mai bine zis in capacul formei de yena) tapetata cu hartie de copt. Aici l-am lasat sa creasca si sa se "acomodeze" cu temperatura camerei.


Intre timp am pornit cuptorul. Am bagat in cuptor si forma de yena in care urma sa pun painea. 
Cand vasul a fost incins bine, am transferat painea cu hartie cu tot, am pus capacul si am bagat-o la copt. Cuptorul meu este foarte "rapid" si dupa 20 de minute am luat capacul vasului de yena si am continuat coacerea inca 25 de minute fara capac. A crescut frumos :) 


La final arata ca in imaginile urmatoare si degaja un miros atat de imbietor!!! 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu