23 septembrie 2015

Zacusca de fasole boabe


Asa cum spuneam si aici, am o reteta de zacusca dupa care ma ghidez, dar intotdeauna fac in functie de ce am la dispozitie si mai ales in functie de cat consider ca avem nevoie.

O portie de zacusca de fasole este cam mult pentru familia mea, motiv pentru care am injumatatit (aproximativ) cantitatile.

Particip cu aceasta zacusca la provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca" lansata de Gina Bradea si gazduita in luna septembrie de Lili Liliana pe blogul sau "Cu Lili in bucatarie"

Am folosit: 

- 0.5 kg fasole boabe
- 2 kg gogosari
- 1 kg ceapa
- 200 ml suc de rosii
- 400 ml ulei
- 200 ml apa (aproximativ)
- 4 foi de dafin
- sare, piper

Am spalat si apoi am pus fasolea la inmuiat de seara pana dimineata.
Am fiert-o in apa cu sare si foaie de dafin iar apoi am scurs-o si am pasat-o grosier....


Am curatat ceapa, am spalat-o si am tocat-o cu ajutorul mixerului de bucatarie. Aceeasi soarta au avut-o si gogosarii.

Am calit/sotat ceapa in ulei plus apa si sare.


Cand ceapa a devenit sticloasa am adaugat gogosarii tocati.


Am amestecat bine si apoi am adaugat frunzele de dafin si piper proaspat rasnit


Am fiert amestecul pana cand a scazut mult si uleiul a iesit la suprafata. 
Am adaugat apoi fasolea pasata partial.


Am amestecat din nou si am lasat sa fiarba impreuna cateva minute, amestecand aproape continuu. Compozitia se ingroasa datorita amidonului din fasole. Am adaugat sucul de rosii si am mai fiert totul aproximativ 30 de minute. Am potrivit gustul de sare si piper si zacusca a fost gata.


Am pus-o in borcane si am sterilizat-o la bain marie 30 de minute din momentul in care a inceput sa fiarba.

Din cantitatile de mai sus, au iesit 8 borcane de 370 ml si o portie generoasa pentru degustare :) 



Sunt tentata sa pun ardei iute in multe mancaruri sau conserve. Imi place, dar imi dau seama ca nu este pe placul tuturor. Asadar... ardeiul iute isi are locul lui - tot timpul - la sedinta foto :) 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu