10 februarie 2016

Crema pentru tort cu cacao - fiarta


Nu am mai facut aceasta crema de multi, multi ani.
 O aveam pe undeva notata, dar am ratacit-o asa ca am apelat la sora mea. 
Sunt sigura ca la un moment dat o voi regasi si eu pe a mea.... daca nu cumva o fi exact ca aceasta :)))
Cum ea nu a putut sa-mi spuna daca ajunge pentru tortul meu (nu stia dimensiunile blatului), m-am pus in garda si am facut... ca sa fie.... o portie si jumatate :)

Am folosit: 

- 4,5 linguri faina (aproximativ 80 g)
- 12 linguri zahar (aproximativ 200 g)
- 3 linguri cacao (aproximativ 50 g)
- 500 ml lapte
- 250 g unt cu 82% grasime

Am pus intr-o cratita faina, zaharul si cacao. Am amestecat si apoi am adaugat laptele. Am continuat sa amestec ca sa nu se faca cocoloase.



Am pus cratita pe aragaz, la foc foarte mic. Am continuat sa amestec pana cand crema s-a ingrosat bine.




Fierberea a durat destul de multisor (imi pare rau ca nu am cronometrat) pentru ca este destul de mult lapte, iar crema trebuie sa fie bine fiarta din cauza fainii din compozitie.

Am lasat-o sa se raceasca complet (am amestecat din cand in cand in ea) si apoi am incorporat bucatele de unt pe rand, pana cand l-am incorporat pe tot. Untul a fost moale - la temperatura camerei. De data aceasta am folosit mixerul. 


A rezultat o crema fina si delicioasa. 



Cu aceasta crema am umplut un tort de marime potrivita... aproximativ 1,7 - 2 kg.











2 comentarii:

  1. de ce nu folosesti amidon?crema ar iesi mult mai fina si s-ar gati mai repede!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Imi cer scuze pentru ca raspund cu intarziere.
      Asa m-am obisnuit ca la aceasta crema sa folosesc faina.... DA, se poate folosi si amidon, jumatate din cantitatea de faina, adica 40 g.
      Multumesc pentru vizita! :)

      Ștergere