29 aprilie 2017

Colacei crocanti cu varza murata si chimen


De foarte multa vreme doresc sa experimentez un aluat de placinta fara drojdie. 
Am gasit pe blogul Ceraselei aceasta reteta si am trecut la fapte. :)  Consider experimentul ca fiind unul reusit :) 

Am folosit: 

- 275 ml apa calduta
- 500 g faina tip 000
- 1 lingura otet
- 1/2 lingurita sare

Pentru umplutura: 

- 1 capatana mica de varza murata
- 1 morcov mic
- 1 ceapa
- piper
- marar verde
- 30 ml ulei (aproximativ)

- 1 ou pentru uns
- chimen

Am pus varza in apa rece pentru aproximativ 2 ore. Anul acesta mi-a iesit putin prea sarata si sunt nevoita sa o tin putin in apa.

Am scurs-o si am taiat-o fideluta.


Am curatat morcovul si ceapa. Am tocat ceapa marunt si morcovul l-am dat pe razatoarea mica.
Am pus totul intr-o cratita, am adaugat ulei si piper.


Am calit astfel varza pana cand s-a inmuiat. Am adaugat marar verde si am lasat compozitia sa se raceasca putin


Intre timp m-am ocupat de aluat.
In vasul robotului de bucatarie am pus apa, otetul, sarea si faina. In nici trei minute am obtinut un aluat neted si fin. L-am lasat aproximativ 5 minute sa se odihneasca si apoi l-am mai zapacit la cap aproximativ un minut. (se intelege ca l-am zapacit cu paletele robotului, nu?)

Am impartit aluatul in sapte bucati aprovimativ egale. le-am dat forma, le-am asezat pe o tava, le-am uns cu ulei ca sa nu se usuce si le-am asezat pe o tava. 
Le-am lasat la odihna pentru aproximativ 20 de minute.


Am uns cu ulei blatul de lucru si mainile. Am intins pe rand fiecare bucata de aluat, cu atentie ca sa nu o rup prea tare, pana cand am obtinut o foita foarte subtire, prin care se poate vedea. Chiar daca se rupe nu-i nici o tragedie. Aluatul este foarte bun si se manevreaza foarte usor cu conditia ca blatul si mainile sa fie unse cu ulei.

Am presarat pe fiecare foaie varza calita (pe una am pus scrob cu branza si cas de oaie pregatit ca aici)



Am rulat foile, iar ruloul obtinut l-am facut colacel. Am trantit colacelul in tava tapetata cu hartie de copt. Cerasela spune ca prin aceasta metoda, a trantirii - aerul dintre foi vine in spre suprafata.




Dupa ce i-am lasat sa se odihneasca in tava aproximativ 15 minute, i-am uns cu ou batut si am presarat seminte de chimen pe cei cu varza si seminte de susan pe cel cu branza.


I-am pus la copt pentru aproximativ 30 de minute (depinde de cuptor). I-am scos din tava,
 i-am lasat sa se raceasca putin. Am mancat cu mare, mare pofta. 
In bucatarie mirosea atat de frumos!!!







Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 


Nota personala:

- colaceii  cu varza pot fi un preparat minunat de post daca nu sunt unsi cu ou











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu