1 noiembrie 2015

Parada lunii octombrie 2015 - Traditie si gastronomie romaneasca


Luna octombrie s-a incheiat. Se poate spune ca tragem linie si ca adunam. Rezultatul este parada provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca"


Tema acestei luni a fost: 

"Sa gatim traditional cu fructele toamnei: nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac. De asemnea, sunt sigura ca stiti multe povesti de la culesul vitei de vie sau din jurul ceaunului cu magiun."

Fetele bloggerite au pregatit retete minunate. Personal, cu aceasta ocazie mi-am amintit unele retete pe care le-am dat la o parte in ultima vreme - fiind luata de valul contemporan (daca pot sa-i spun asa). Proiectul in sine - este minunat!

Dar.... sa ne incantam privirile cu ce urmeaza. 

Cea mai vrednica dintre noi a fost SIMONA  CALLAS care in doi timpi si trei miscari a adus o minunata placinta cu mere.
Promit ca ma voi inarma cu multa rabdare si voi incerca sa fac si eu foile ei de placinta. Arata minunat! 


CRISTINA IULIANA PANA a venit cu o dulceata dacica. Da Iuliana, chiar ne-ai starnit interesul! 
Imi imaginez ca in dulceata aceea este chintesenta prunelor.Ce buna trebuie sa fie!

Tot Cristina a adus un articol frumos - frumos despre traditii si obiceiuri, in diferite zone ale tarii - specifice lui Brumarel. 



VERONICA CRETU ne-a aratat ca un piure de dovleac merge de minune langa o friptura de pui. Nu am decat sa-mi imaginez  gustul. Yamiii!


SIMONA  a facut compot de gutui. Ce pot sa zic? Cu toate ca am facut gem de gutui, mancare de gutui.... compot nu am mancat ultimii 10 ani.... Mor de pofta! 
Multumesc, Simona!



GINA BRADEA  a adus o mancare de gutui cu piept de curcan dupa o reteta traditionala veche.
Adevarul adevarat este ca mancarea de gutui este o incantare pentru papilele gustative. Am facut si eu de mai  multe ori, dar nu am facut niciodata cu carne. Abia astept sa incerc si aceasta varianta - arata atat de bine!


Gina a facut si o peltea de gutui. Ma tot uit la ea si incerc sa-i simt aroma..... de culoare nu mai zic nimic.... doar ca este senzationala! :) 



LAURA SB  a facut o minunata supa crema de dovleac. Atat de fina si de catifelata incat, cu mare greutate reusesc sa-mi desprind privirea de la ea. 


Am pregatit si eu cateva retete. Toate sunt invaluite in amintiri.

Placinta cu prune ca in Bihor


Magiun


Mancare de gutui - de post


Placinta cu dovleac


Va multumesc tuturor pentru participare! 






10 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Meritul este al vostru, al tuturor. Am "sub lupa" DULCEATA DACICA :)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru participare! Parol! Cu prima ocazie fac piureul de dovleac - sunt mare fan dovleac:)

      Ștergere
  3. Multumim ptr găzduire, și felicitări fetelor. Faina parada!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Simona! Meritul este al fetelot :)

      Ștergere
  4. Ce culori si ce arome, ce parada parfumata si vesela!!!! O minune!
    Felictari doamnelor pentru retete, felicitari, Elena, pentru ca ne-ai provocat. Rezultatul e senzational! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Gina! Va multumesc tuturor - datorita voua parada este atat de vesela. Va pup si va imbratizez pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa parada, felicitari fetelor bloggerite si multumiri gazdei <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o placere pentru mine! Simona, iti multumesc pentru participare! <3

      Ștergere