2 iunie 2016

Traditie si gastronomie romaneasca - iunie 2016



Luna iunie este o luna cu multe sarbatori crestine.
Pe 9 iunie este Inaltarea Domnului sau Ispasul cum i se mai spune in anumite zone ale tarii. Urmeaza pe data de 20 Sf. Treime si dupa doar 3 zile, adica pe data de 24 iunie - Nasterea Sf. Ioan Botezatorul sau Sanzaienele. Sarbatoarea Sf. Apostoli Petru si Pavel, pe data de 29 iunie - incheie aceasta luna. 

Trecand in alt registru, luna iunie ne aduce si o multime de fructe atat in gradina cat si in padure. De aceea, daca in luna lui Florar - Merisor ne-a propus sa gatim traditional cu flori -  pentru ca in aceasta luna sunt gazda provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" m-am gandit (cu riscul de a ma repeta) ca ar fi frumos sa pregatim retete in care sa folosim fructele lunii iunie. Cu toate ca  este luna lui Ciresar, nu este exclusiv o perioada a cireselor, motiv pentru care propun sa folosim si capsuni, visine, caise, corcoduse (zarzare), mere varatece, zmeura, mure, afine... Incepand de la otetul de mere sau alt fruct, siropuri, gemuri sau dulceturi, placinte ori sosuri, licori bahice (visinata, etc).... orice este bine venit cu conditia sa fie TRADITIONAL. :)  

La proiectul mai sus mentionat, initiat de Gina Bradea,  poate participa oricine: 
"Pot participa si persoane care nu sunt blogheri, sa scrie retete si diverse traditii. Nu se accepta decat articole personale, ceea ce se gateste personal.
Retetele trebuie sa fie cu ingrediente naturale, asa cum gateau bunicile noastre, fara Vegeta, frisca vegetala, fara budinci si alte premixuri, fara salamuri din comert. Se accepta doar mancaruri gatite in casa in totalitate"




Va astept cu drag! :) 


2 comentarii: