27 martie 2015

Gogosi, pancove, krofne simple


Eu le-am cunoscut si stiut sub denumirea de pancove. Mai tarziu am aflat ca se numesc si gogosi.... am acceptat si aceasta denumire cu toate ca in conceptia mea  g o g o a s a  era cu totul altceva.  

Pancove, gogosi, krofne.... sau cum s-or mai numi, cu forma rotunda sau neregulata, umplute sau neumplute - bihorene, banatene, berlineze, vieneze... :) sunt minunate si sunt iubite de toata lumea.

Eu nu folosec o reteta anume, dar de data aceasta am masurat toate cantitatile ca sa pot posta.

Am folosit: 

- 2 oua intregi
- 600 g faina
- 300 ml lapte caldut
- 8 g drojdie uscata
- coaja de la o lamaie mai mica
- 50 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilinat
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- putina sare

- ulei pentru prajit

Pentru framanatarea si cresterea aluatului am folosit masina de paine. Am pus in cuva masinii toate ingredientele dupa principiul: prima data lichidele, apoi faina si drojdia. Am setat programul numarul 8 (la masina mea), pentru framantare si crestere.

Cand aluatul a fost gata....


... l-am scos, l-am impachetat putin si apoi l-am intins cu sucitorul in vederea decuparii pancovelor,....



Am decupat pancovele cu un pahar, fara sa tin prea mult cont de forma. Ideea era sa nu am multe "rebuturi" :) Le-am asezat frumos intr-o tava pe care am pus un prosop curat de bucatarie si putina faina.


 Le-am acoperit cu marginile prosopului si le-am lasat sa creasca aproximativ 30 de minute.
Asa aratau dupa expirarea timpului.


Le-am prajit in ulei incins avand grija ca atunci cand le pun in baia de ulei sa le pun prima data cu partea cu care au stat in sus.


Le-am scos pe servetele absorbante si am admirat inelele albe care s-au format.


Este greu sa rezisti sa nu gusti pana a cand sunt toate prajite/coapte.... cu riscul de a te arde putin...
Asadar am luat cateva pe o farfurie ca sa se raceasca mai repede.


Le-am pudrat cu zahar si am mancat cu muuulta pofta.






De fiecare data cand am facut pancove/gogosi/... au avut mare trecere.





...si iar.... si iar...



..... 
doar pudrate cu zahar....


si... cu putina dulceata din flori de soc. O bunatate!!! 














2 comentarii:

  1. Foarte apetisante! Nu mai stiu de cand n-am mai mancat gogosi din astea dospite. Am trecut la varianta mai simpla si mai light.

    RăspundețiȘtergere
  2. NU este complicat deloc :)
    Dar stiu ca tu ai pe blog o reteta care-mi face cu ochiul de multa vreme :)

    RăspundețiȘtergere