Aceasta reteta de aluat pentru gomboti - este fara cartofi si a fost "imprumutata" de la Iolanda.
Am folosit:
-3 linguri ulei sau unt topit
-250 ml apa
-250 g faina
-1 ou
- 1 varf cutit sare
- 7 sau 8 linguri pesmet
- 3 sau 4 linguri zahar tos (dupa gust)
- 1 varf cutit sare
- 7 sau 8 linguri pesmet
- 3 sau 4 linguri zahar tos (dupa gust)
- 1/2 lingurita scortisoara
- 2 linguri ulei
- prune
- zahar si scortisoara pentru umplut prunele
- 2 linguri ulei
- prune
- zahar si scortisoara pentru umplut prunele
Am inceput prin a sorta prunele, a le spala si a le scoate osul. In locul ramas liber am pun putin zahar si scortisoara.
Apoi am prajit pesmetul in cele doua linguri de ulei pana cand a capatat o culoare maronie, am adaugat putina apa (aproximativ 2 linguri) si am continuat prajirea amestecand continuu. Cand am considerat ca este gata am luat cratita de pe foc, am adaugat zaharul si scortisoara.
In loc de pesmet - uneori folosesc gris si procedez exact la fel.
Am pus apa, uleiul si sarea la fiert. Cand a ajuns la punctul de fierbere am adaugat toata faina odata, amestecand bine (oala fiind inca pe foc). Aluatul nu se prinde, dar trebuie amestecat energic.
Am lasat aluatul sa se raceasca putin - atat cat sa nu-l mai simt fierbinte - si am adaugat oul. Am omogenizat bine. Aluatul rezultat este elastic si moale la pipait.
Am rupt bucati din aluat pe care le-am facut bilute si apoi le-am aplatizat. Am pus pruna umpluta in mijloc. Am sigilat pruna cat de bine am putut si apoi le-am pus sa fiarba.
(intre timp am pus apa la fiert intr-o cratita)
Cand s-au ridicat la suprafata - le-am scos si le-am pus direct in cratita cu pesmet prajit si indulcit. Le-am tavalit putin prin pesmet si apoi le-am asezat frumos pe un platou.
Am lasat aluatul sa se raceasca putin - atat cat sa nu-l mai simt fierbinte - si am adaugat oul. Am omogenizat bine. Aluatul rezultat este elastic si moale la pipait.
Am rupt bucati din aluat pe care le-am facut bilute si apoi le-am aplatizat. Am pus pruna umpluta in mijloc. Am sigilat pruna cat de bine am putut si apoi le-am pus sa fiarba.
(intre timp am pus apa la fiert intr-o cratita)
Cand s-au ridicat la suprafata - le-am scos si le-am pus direct in cratita cu pesmet prajit si indulcit. Le-am tavalit putin prin pesmet si apoi le-am asezat frumos pe un platou.
Buna arata minunat d bine dar as vrea sa va intreb daca nu puneti si cartofi in gombotii cu prune
RăspundețiȘtergereMultumesc penru vizita!
ȘtergereAceasta este o reteta fara cartofi. :)