29 septembrie 2016

Porumb boabe fiert


In luna septembrie, Lili Liliana este gazda provocarii "Traditie si gastronomie romaneasca" - proiect intiat de Gina Bradea, si ne-a propus sa pregatim  cu porumb si struguri. 
 Wau! Minunat! Interesant!
Recunosc ca nu la prima vedere... am fost pusa putin in dificultate, dar ca de obici am apelat la amintiri si mi-am adus aminte ca bunica ne fierbea iarna porumb boabe. Il mancam cu mare placere, uneori ne mai punea pe el cate o lingurita de zahar si atunci era ... era delicatesa :) Folosea porumb cu bob mare, rotund. Zicea ca acela era mai dulce, mai cu spor si ca are coaja mai subtire :) Imi mai amintesc ca uneori il punea la fiert dimineata intr-un colt al sobei si abia spre seara era gata... fierbea incet. Tot din povestile de atunci, stiu ca daca este fiert in oala de lut este mai gustos.

Mai spuneau batranii ca zeama in care era fiert porumbul era leac pentru bolnavii cu inima. Adevarat sau fals... asa se zicea. De asemenea, bolnavii cu rinichii isi puneau mari sperante in ceaiul facut din matase de porumb.
La scoala invatam sa impletim din panusi (șușorci le spune in zona mea - in Bihor) de porumb - stergatori de picioare. Imi placea foarte mult si cred ca as sti si acum sa fac :) 

A fost o adevarata aventura sa fac rost de porumb. Cine ar putea crede una ca asta? :) Am aruncat vorba in multe parti. Ma si gandeam ca daca ar fi sa primesc de peste tot.... as putea sa deschid o afacere :)) 
Am primit saptamana aceasta de la vecina mea si am fost foarte fericita. :) 

M-am inarmat cu multa rabdare si am inceput operatiunea "Porumb boabe fiert"
Am luat boabele de porumb de pe doi stiuleti. Nu am folosit boabele de la varful stiuletelui. Sunt prea mici :) 
Le-am spalat in mai multe ape si apoi l-am pus la inmuiat de seara pana a doua zi.... mai exact 14 ore.



Apoi l-am pus intr-o cratita si am turnt peste el apa fierbinte. Am pus capacul si l-am lasat sa fiarba.... cat? Dumnezeu cu mila.... Al meu a fert 4 ore si jumatate. Este adevarat ca a fiert incet.... Noroc ca intre timp am avut si alte treburi prin bucatarie si nu am asteptat strict dupa el :) 


Din cand in cand am adaugat apa fierbinte... Cert este ca in primele doua ore.... era  neschimbat.... parca atunci il pusesem in apa :))))) 
Am tot gustat si abia dupa 4 ore si jumatate am ajuns la concluzia ca se poate manca.


Am pus repede in bol si m-am delectat cu cateva boabe.  Apoi m-am delectat punand si zahar peste boabe.... zeama este yamiiii....







Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.



Nota personala:

- se poate adauga scortisoara in farfurie

2 comentarii: