19 ianuarie 2017

Paine alba cu maia si seminte de in


Am redeschis "sezonul" painilor cu maia. Am mai spus si mai zis: painea cu maia are un gust special, este foarte sanatoasa si ne aminteste de vremurile cand eram ..."tineri" :)  Fiecare painica cu maia are alt gust, chiar daca reteta este aceeasi..... sunt multi factori care influenteaza gustul sau aspectul. 

De data aceasta am folosit:

pentru preferment:
- 50 g maia 
- 50 g apa
- 10 g faina integrala de grau
- 40 g faina alba tip 650

pentru paine:
- 300 g apa
- 500 g faina alba tip 650
- 10 g seminte de in
- 10 g sare

Nu am poze pentru chiar toate etapele, dar voi incerca sa scriu cat mai explicit tot ce am facut. Trebuie sa mai spun ca unii timpi sunt aproximativi. 

Deci...: prima data am pregatit prefermentul. Am luat 50 g maia din maiaua mama (se intelege ca initial a fost hranita si crescuta), am amestecat-o cu 50 g apa si cu cele doua tipuri de faina. Am lasat prefermentul sa creasca aproximativ 8 ore.

Apoi, peste maia am adaugat apa, faina si semintele de in.
Am framantat pana cand aluatul s-a desprins de peretii vasului. Am acoperit vasul cu folie alimentara si l-am lasat in repaus aproximativ 50 de  minute.

Dupa aceste 50 de minute am adaugat sarea si am  framantat aluatul de cateva ori ca sa o incorporez..  L-am "impachetat" si l-am pus iar in castron, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca alte 50 de minute.

Again... :) Am impachetat aluatul direct in castron avand grija sa-l intind cat de mult am putut. L-am acoperit cu folie alimentara si l-am pus la odihna... pentru alte 50 de minute.

I-am aplicat ultima impaturire, i-am dat forma rotunda si apoi am pus painea astfel formata intr-un baneton improvizat (bine infainat). 
L-am acoperit cu folie alimentara si l-am pus la frigider pentru cca 8 ore.

L-am scos din frigider cu aproximativ o ora inainte  si arata asa:



Pentru copt am folosit o placa de marmura si o tava in care a trebuit sa pun apa fierbinte in momentul in care am bagat painea la copt. Asadar, am incins foarte bine cuptorul, cu piatra si tava in el. Inainte cu cateva secunde de a transfera painea pe piatra, am pus aproximativ 200 ml apa in tava incinsa. Nu am avut curaj sa pun painea direct pe piatra. Am transferat-o din "banneton" pe o bucata de hartie de copt, am crestat-o (nu prea corect...) si apoi impreuna cu hartia, pe piatra.




Am copt "cu aburi" aproximativ 15 minute. Am scos apoi tava cu apa fierbinte, am redus putin temperatura si am continuat coacerea inca 25 de minute (la cuptorul meu).

Dupa ce am oprit cuptorul, am intredeschis usa si am mai lasat painea in cuptor 10 minute.
Apoi am scos-o si am invelit-o bine intr-un prosop curat. Am lasat-o sa se raceasca in prosop si abia a doua zi am taiat-o.



















Ca de obicei: minunata! :) 

Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu