Din "panoplia" mea cu dulceturi lipsea dulceata de dovlecel. Sigur, mai sunt si altele pe care nu le-am facut, dar aceasta mi-a starnit foarte tare interesul 😉
Am folosit:
- 650 g dovlecei
- 450 g zahar tos
- 1/2 lamaie
- 4 felii de lamaie
- 1 plic zahar vanilinat
Am curatat dovlecelul de coaja, de seminte si de partea moale din interior. Apoi l-am taiat fasii late cam de un deget ca sa pot sa-l tai mai bine cubulete.
La finalul acestei operatiuni, am avut curiozitatea si am cantarit dovlecelul. Am avut 650 g dovlecel taiat cuburi. L-am pus intr-o cratita de inox si am turnat peste el 450 g zahar tos.
Am pus capacul ca sa nu atenteze vreo gaza si sa nu se puna praf. Am asteptat sa-si lase zeama si peste nici 3 ore deja era foarte mult sirop in cratita. Am hotarat sa adaug zeama de lamaie, feliile de lamaie si zaharul vanilinat.
Tot acum am hotarat sa o fierb in trei etape, asa cum procedez si la dulceata de capsuni sau alte dulceturi....
Asadar, am pus dulceata pe foc si am cronometrat 10 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Cand au trecut cele 10 minute am oprit focul si am lasat dulceata sa se raceasca.
In aceasta etapa nu scade prea mult, dar in timp ce se raceste bucatile de dovlecel devin sticloase.
Dupa aproximativ 3 ore am pus dulceata iar la fiert pentru aproximativ 8 minute (cronometrat tot din momentul in care a ajuns la punctul de fierbere). A urmat iar o perioada de racire de aproape 3 ore. Daca in prima etapa de fierbere nu am amestecat in dulceata, de data aceasta am amestecat de cateva ori si am simtit nevoia sa stau in preajma ei pentru ca imi era teama ca s-ar putea crameliza zaharul de pe peretii vasului.
In etapa a treia de fierbere au fost suficiente 5 minute din momentul in care a inceut sa fiarba, la foc mic. Am asteptat apoi sa se raceasca complet si am pus-o in borcane impreuna cu feliile de lamaie care au acompaniat-o in tot acest timp. Am pus borcanele pe capac pentru aproximativ 30 de minute si gata - am dus dulceata in camara.
Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.
Nota personala:
- dulceata este foarte gustoasa, are un gust interesant care te face sa tot vrei sa gusti
- din cantitatile de mai sus au rezultat 2 borcane de 370 ml si cateva linguri pentru degustare.
Hahaha. Chiar am venit aici mai jos sa te intreb cate borcane ti-ai iesit si am vazut ca ai scris. Eu am avut 900 de gr. dovlecel si am pus 600 zahar (am calculat dupa tine).
RăspundețiȘtergereDeja au lasat suc,dar au scazut tare mult. Acuma plec, dar cand ma intorc le fac si mai fac azi si dulceata din gogonele (cherry).
Suuuper!!!! De unde stii ca si eu voiam sa fac azi dulceata din gogonele???? Acum imi faceam planul: pun doar varza sau fac si dulceata de gogonele :)))))?????
ȘtergereEee, acuma numai am intrat si vad ca mi-ai scris ca faci dulceata de gogonele. N-am stiut cand ti-am raspuns,dar a semanat cu a mea. Ne transmitem, Hahaha, Sa-ti povestesc ce am facut si nu stiu daca aceasta e cauza ca mi-a iesit asa putin. Am avut dupa cum ti-am spus 900 de dovlecei,deci mai mult ca tine si tie ti-au iesit 2 borcane de 370. Si mie cam tot atata, dar de gustat deloc. Am gustat eu, nu asta e problema. Daca lasam ptr poza, nu puteam umple un borcan. Mi-a iesit: unul asa cam de 370 gr, unul mai mic de vreo 200 si unul mic de tot de 70 gr. (cumpar pasta de rosii in el. Deci am lasat prima data exact 10 min. cat ai spus, dar eu nu am lasat 3 ore sa se raceasca ,ci am bagat oala in apa rece sa mearga mai repede, a doua oara la fel, si cand mai aveam ultima etapa de 8 min, era o aparaie subtire de numa-numa, asa ca am lasat cred vreo 30 de minute ultima tura. Si mi-a iesit atata. S-ar fi intarit daca lasam sa se raceasca mai lent? Eu care nu sunt cu dulciurile, mi se pare groaznic de dulce. Ma pisca in gat parca. Dar frumoasa tare. Atata regret ca mi-a iesit prea putin. Recunosc ca eu am acest defect ca toate gemurile sa le fierb mai mult decat e necesar ca siguranta. Dar totusi sunt multumita in final. Hahaha. Multumesc de reteta. Te pup.
ȘtergereSanda, imi cer scuze pentru ca iti raspund atat de tarziu. Dulceta a iesit putina si foarte dulce tocmai pentru ca ai fiert-o atat de mult. Da, cele minim 3 ore in care o lasi sa se raceasca au rostul lor. Practic tu ai fortat racirea si siropul nu s-a format si nu a intrat pe indelete in bucatile de dovlecel. In fine, daca totusi spui ca este gustoasa - eu ma bucur, dar te rog ca data vitoare sa ai incredere si rabdare si sa nu o mai fierbi atat de mult. Eu asa fac si alte dulceturi... de caise, capsuni, visine, etc...Te pup!
Ștergere