23 octombrie 2017

Nasturei cu untura de porc si gem


De multa vreme tot imi fac cu ochiul aceste fursecuri/biscuiti sau cum s-or numi. 
Eu le-am spus nasturei 😉

Am folosit: 

- 500 g faina tip 650
- 250 g untura de porc
- 150 g zahar pudra
- 1 ou intreg + 1 galbenus
- esenta de vanilie 
- un praf sare

Am mai folosit:

-  gem de capsuni
- gem de caise
- zahar pudra

Untura si ouale trebuie sa fie reci, de la frigider.

Am frecat in maini untura cu faina si praful de sare. Cand compozitia a devenit nisipoasa am adaugat zaharul pudra si esenta de rom. Nu trebuie insistat prea mult asupra acestei operatiuni pentru ca se incalzeste untura de la temperatura mainilor si se schima textura aluatului. 
Intr-un castronel am batut oul si galbenusul si apoi le-am adaugat in compozitia initiala.  Am framanatat rapid aluatul si apoi l-am impartit in doua. Am modelat fiecare bucata in forma unui sul cu grosimea de aprox 4 sau 5 cm si le-am invelit in folie alimentara. Le-am pus la frigider pentru aproximativ 2 ore.


L-am taiat apoi rondele cu grosimea de aproximativ 4 sau 5 mm. Am modelat fiecare bucata de aluat in maini transformand-o intr-o bila pe care apoi am aplatzat-o putin si cu ajutorul unei cozi de lingura (de lemn) am facut o gaura in aluat (fara fund 😉)



In fiecare gaura am pus gem de caise sau de capsuni. Am fost atenta sa nu pun prea mult pentru ca in timpul coacerii, dulceata are tendinta de a curge chiar daca dupa aceea scade si devine ca un jeleu.


Am copt nastureii la foc potrivit aproximativ 15 minute.
I-am lasat sa se raceasca complet si apoi i-am presarat cu putin zahar pudra amestecat cu zahar vanilinat.







Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 




Nota personala:

- data viitoare voi experimenta modificand putin: doar 200 g untura si cateva linguri de lapte.
- sursa AICI








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu