Cand am vazut acest tort pe blogul Amaliei.... pot spune ca a fost dragoste la prima vedere Deci, va dati seama ca am dat la o parte orice lista de asteptare si am trecut la executarea lui
Pentru blat am avut nevoie de
6 oua
10 linguri de zahar
4 linguri apa
6 linguri ulei
20g cacao
8 linguri faina
1 varf de cutit praf de copt
Pentru crema:
250 g mascarpone
150 ml lapte
4 galbenusuri
sucul de la o
portocala
3 linguri de zahar (daca folositi frisca
neindulcita dublati cantitatea )
10 g gelatina
500 ml smantana
pentru frisca
Sirop pentru blat:
200 ml apa
3 linguri de zahar
1 lingurita esenta de rom
Glazura:
200 g ciocolata
120 ml smantana pentru frisca
Am mai avut nevoie
de:
200g piscoturi
diferenta pana la 1 litru de smantana pentru frisca
(380ml)
1 cana cafea mai slaba neindulcita
Prima data am facut blatul. Am batut albusurile spuma
tare adaugand treptat zaharul alternand cu apa. Am adaugat apoi galbenusurile
unul cate unul mixand bine dupa fiecare. Cand am epuizat galbenusurile am
adaugat uleil si iar am mixat bine.
Am abandonat mixerul si cu telul am inceput sa incorporez
faina cernuta si amestecata cu cacao si praful de copt.
In tava (22 x 32 cm) tapetata cu hartie de copt am pus
maglavaisul si am copt cam 30 de minute (la cuptorul meu).
Dupa ce s/a racit l/am taiat in doua
In timp ce blatul s-a copt, am facut siropul punand
apa la fiert cu zaharul. Am oprit dupa cateva clocote, iar cand s-a racit am
adaugat esenta de rom.
Intr-un bol am pus gelatina sa se inmoaie in 3
linguri de apa.
Pentru crema, intr-o craticioara am amestecat bine
galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat laptele si sucul de portocala. Am pus
totul la foc mic pana cand totul s-a facut ca o smantana subtire – amestecand
mereu. Am dat cratita la o parte si in timp ce crema s-a racorit putin am topit
gelatina la baie de abur. Am amestecat-o apoi cu crema calduta.
Intr-un alt bol am frecat bine crema mascarpone, iat apoi
am inceput sa adaug din crema de oua peste ea, amestecand bine de fiecare data.
Dupa ce am epuizat si aceasta operatie, am batut bine de
tot frisca si apoi am amestecat-o cu crema initiala.
Am facut o cafea capucino din 3 pliculete.
Am montat tortul in felul urmator:
In tava in care am copt blatul am pus o folie alimentara,
am pus primul blat, am insiropat si peste
jumatate din crema. Am continuat apoi cu un rand de piscoturi trecute
prin capucino, apoi iar crema si la final al doilea blat insiropat. Am invetit
totul in folie alimentara si am pus totul la frigider pana a doua zi. Initial
crema nu este foarte tare, dar pana a doua zi se intareste.
A doua zi “am rasturnat” tortul pe un platou. In cazul de fata, eu l-am inpartit in 3
tortulete mai mici.
Am topit 200 g ciocolata in 120 ml smantana pentru frisca si am ornat tortul cat de bine
m-am priceput.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu