Am facut acest cozonac acum mai bine de un an.... este divin
si reteta este a Gabrielei Cara. De ce nu l-am mai facut? Pentru ca de-a lungul timpului am
constatat ca nu stiu sa lucrez cu zahar caramel... mereu il ard prea tare desi
mie mi se pare ca nu-i prea ars initial.... La fel patesc cu cu rasturnatele :)
Dar, acest cozonac ar merita inca 1000 de incercari :)
Am avut nevoie de:
- 400 g faina
- 25 g drojdie
- 2 oua intregi
- arome (coaja de portocala si zahar vanilinat am pus eu)
- un praf de sare
- 110 ml lapte (aprox)
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 130 g unt
- 6 linguri de zahar pentru unt
- 10 sau 12 linguri de zahar pentru caramel
- nuca tocata
- scortisoara (eu am pus in unt)
Am inceput prin a carameliza cele 10 sau 12 linguri de zahar
si a tapeta cu el cratita in care am hotarat sa coc cozonacul
Vi se pare prea ars zaharul acesta???
Acum va spun cum am facut eu. Am pus toate ingredientele in
cuva masinii de paine, respectand regula .... prima data lichidele si apoi
prafurile + drojdia... adica laptele, sarea, 3 linguri de zahar, ouale + faina
si drojdia :)
Masina si-a facut treaba foarte bine
Pana cand aluatul a crescut, am amestecat untul cu 6 linguri
de zahar si scortisoara
Crescut frumos....
...l-am scos din cuva
masinii pe masa infainata...
Am intins cam de un centimetru grosime cat de dreptunghiular
m-am priceput si l-am uns cu crema de unt
Peste crema de unt am presarat nuca
Am taiat in 6 bucati aproximativ egale
Le-am asezat in cratita tapetata cu zahar ars
Si apoi l-am lasat la crescut
Gabriela spunea ca se tine la cuptor 35- 40 de minute. Ei
bine, pentru cuptorul meu 30 de minute au fost arhisuficiente
Faptul ca trebuie rasturnat imediat din cratita - este
regula de baza - spunea Gabriela :)
Va arat partea asta frumoasa si aramie :) dar de fapt
zaharul s-a ars foarte tare in partea de jos :(
Mai are rost sa va spun cum mirosea in casa? Mmmmmm!
Super!!!!
Si acum, imi pare rau daca va voi plictisi cu milioane de
poze din care reiese pufosenia. Credeti-ma ca ma abtin ca sa nu le pun chiar pe
toate :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu