Cand am vazut aici poza acestui gem, am stiu ca trebuie sa-l fac neaparat. Poate ca mie nu mi-a
iesit la fel de aspectuos, dar eu sunt foarte mandra de el :) Este foarte
fin si are o culoare tare frumoasa :)
Am avut nevoie de:
- 1 kg rosii coapte bine
- 600 g mere mai acre
- 200 ml apa
- sucul de la 2 lamai
- 700 gr zahar
- un betisor de scortisoara sau un baton de vanilie
Aceasta a fost "marfa" mea pentru trei portii
Le-am curatat de coaja si samburi,
iar apoi le-am taiat bucatele. Am curatat de coaja merele si le-am taiat
feliute. Ca sa nu se oxidexe, le-am stropit cu zeama de la o lamaie :)
Intro-o cratita, am pus la fiert zaharul amestecat cu sucul lamailor si cu apa. Am lasat sa fiarba pana cand a
inceput sa bolboroseasca. Pentru proba am pus o picatura de sirop pe o
farfurie. Daca nu-si pierde forma, atunci este numai bun :)
In acest moment am adaugat rosiile si merele
Trebuiesc fierte intr-o cratita incapatoare, la foc mic,
altfel.... si desigur, spuma trebuie eliminata :)
Am adaugat si betisorul de scortisoara si am lasat sa fiarba
aprox 45 minute
Ca gemul meu sa fie cat mai fin (a devenit mai mult un
jeleu), dupa cele aprox 45 de minute am luat cratita de pe foc si dupa ce s.a
racorit putin am scos betisorul de scortisoara si am pus compozitia in blender.
Apoi din nou pe foc :) ....
Dupa aprox 20 de minute am facut proba cu cateva picaturi pe
o farfurie
Am considerat ca testul a fost trecut si l-am pus in borcane
:)
Ce bine ca a ramas un pic pentru degustare
Ziceti si voi: nu arata bine?
Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.
Ce fain arata!!. Abia astept sa apara rosiile...noastre sa fac si eu. Dar nu spui ce faci cu ele dupa ce le pui in borcane. Le mananci, nu? Hahahaha. Nu le sterilizezi nicicum?
RăspundețiȘtergereBuna! Gemul acesta este grozav pentru fursecuri si alte prajituri, dar este la fel de gustos si pe paine cu unt cu o cana de ceai.
ȘtergereNu sterilizez.... cel mult, uneori din instinct... le pun in niste paturi (dar nu intotdeauna) :)