10 martie 2015

Paine cu trei tipuri de faina - coapta pe piatra


Mai bifez o paine la capitolul "experiment reusit"

Am folosit: 

- 500 ml apa
- 450 g faina tip 650
- 350 g faina tip 000
- 60 g faina integrala de grau
- 1 lingurita  zahar
- 8 g sare
- 2 linguri ulei
- 14 g drojdie uscata

De data aceasta am pus toate ingredientele cu vasul robotului de bucatarie si am folosit paleta pentru aluat.
La fel ca si la masina de paine, am pus prima data apa si uleiul, sarea si zaharul - apoi cele trei tipuri de faina si drojdia. 
Am pornit robotul pe treapta 6 si intr-un  minut totul a fost amestecat. Apoi le-am dat o pauza de 5 minute... si robotului si aluatului.
Inca doua sau trei "pulsuri" si gata. Am scos aluatul pe masa de lucru, l-am impartit in doua si l-am "modelat" . L-am lasat pe masa sa creasca, cu "sigiliul" in sus.


Am pornit cuptorul astfel incat piatra sa aiba timp sa se incinga... sa zicem cu 30 de minute inainte de a pune painea la copt. De asemenea, am bagat in cuptor si o tava in care urma sa pun apa fierbinte inainte cu cateva secunde de a pune painea la copt.

Am transferat painicile pe o bucata de hartie de copt cu partea neteda (cea care a fost jos) sus, le-am crestat si via cuptorul, dar nu inainte de a turna apa fierbinte in tava de sub placa de piatra.


Am copt painea 10 minute si apoi am scos tava cu apa. Am continuat coacerea inca 25 de minute, dar asta depinde de fiecrae cuptor. A rezultat o paine delicioasa, cu coaja crocanta si miez consistent.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu