27 februarie 2016

Cascaval de casa


Este prima mea participare la provocarea "Weekend cu spor". Trebuie sa recunosc ca sunt putin emotionata si stangace. Gazda provocarii, Stefania ne-a invitat sa gatim (la alegere) un prepatat din cele trei categorii propuse: aperitive, retete cu carne de porc sau prajituri.

Eu am ales sa pegatesc cascaval de casa. De multa vreme voiam sa fac asa ceva. 
Mi-a placut reteta Stefaniei si felul in care au fost explicati toti pasii.

Am folosit:

- 1 kg branza de vaci 
- 1 litru de lapte 3,5% grasime
- 100 g cas de oaie
- 1 ou
- 50 g unt
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- zeama de lamaie
- 1 lingurita sare

Acestea au fost ingredientele.


Pentru inceput am pus laptele la fiert intr-o cratita incapatoare. Cand a dat in clocot am adaugat branza scursa bine de zer.


Am amestecat in ea timp de ... 6 minute, dar cred ca a fost putin mai mult... Stefania recomanda 6 minute - data viitoare voi respecta cu strictete acest timp. :) 

Am scurs branza intr-un strecurator in care am pus un tifon.


Am eliminat zerul. 
Am lasatat-o sa se scurga in continuare si sa se raceasca.... aproximativ 2 ore.

Cand a fost rece am pus-o in vasul mixerului de bucatarie impreuna cu casul de oaie, ou si sare. Am dat cateva "pulsuri" robotului si cand a fost suficient de fina am adaugat-o peste untul topit la foc mic intr-o cratita cu fund dublu.




Am amestecat continuu in ea vreme de 20 de minute... .pana cand s-a desprins de pe fundul cratite (asa cum spunea Stefania)


Am luat cratita de pe foc si am adaugat bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie. Am omogenizat bine si apoi am transferat branza  (care de acum in colo este cascaval :) ) intr-o forma dreptunghiulara.



Dupa alte cateva ore in care am asteptat cu nerabdare sa se raceasca...
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu