4 noiembrie 2018

Prajitura Televizor


Imi amintesc de aceasta prajitura ca fiind o delicatesa si stiu ca se facea (pe vremea mea) mai ales la nunti.
 Am mai incercat candva sa o fac dar am fost dezamagita pentru ca foile maro au iesit foarte tari si nu au fost deloc conform amintirilor sau gusturilor mele.

Totusi.... am revenit asupra ei si nu-mi pare rau absolut deloc.

Am folosit: 

Pentru blat maro: 

- 2 oua
- 30 g cacao
- 250 g zahar
- 150 ml ulei
- 150 ml lapte
- 300 g faina
- 1 lingura rasa bicarbont de sodiu

Pentru blatul galben:

- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina

Crema:

- 700 ml lapte
- 100 g zahar
- 1 plic pudinc de vanilie
- 45 g faina (sau 20 g amidon)
- 200 g unt
- 1 lingurita esenta de vanilie

Glazura:

- 150 g cacao
- 4 sau 5 linguri lapte
- 1 lingura ulei

Pentru blatul maro este extrem de simplu. Am mixat putin ouale cu zaharul, am adaugat cacao si restul ingredientelor fix in ordinea in care sunt scrise. Am mixat pana cand s-au incorporat toate si am impartit compozitia rezultata in doua. Am copt doua blaturi/foi in tava cu dimensiunile 25/35 cm.


Pentru blatul galben am mixat ouale intregi impreuna cu zaharul pana cand si-au dublat volumul, apoi am incorporat faina cu ajutorul unui tel. Am copt compozitia in aceiasi tava (25/35 cm).


Pentru crema: am pus intr-un bol praful de budinca, amidonul si zaharul. Am adaugat putin lapte si am omogenizat. Diferenta de lapte l-am pus  sa se infierbante si apoi l-am turnat in fir subtire peste amestecul cu budinca. Am omogenizat si am transferat totul in cratita in care a fost laptele initial. Am  fiert crema pana cand s-a ingrosat - amestecand continuu.
 Am acoperit-o cu folie alimentara, in contact direct cu ea pentru ca evita formarea crustei. Cand a fost complet rece am amestecat-o cu  esenta de vanilie si untul spumat initial. 
Am impartit crema in doua parti relativ egale si am montat prajitura.




Pentru glazura - pur si simplu am topit pe baie de abur ciocolata impreuna cu lapte si ulei. 

Am turnat glazura peste prjitura si am nivelat-o cat de bine am putut.
Am lasa-o la frigider cateva ore si apoi am taiat cateva bucati, dar a doua zi s-a taiat mult mai frumos si a fost mult mai gustosa.







Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 


Nota personala:

- data viitoare voi pregati prima data crema. 
- In rest nu as dori sa schimb nimic - este suuuper!  💗


4 comentarii:

  1. In reteta originala (circa 1970),numita "Egalite" (datorita aspectului.simetric)si prezentata la TV (fapt ce a dus cu timpul la schimbarea denumirii),foile cu amoniac,nu bicarbon at,se coceau pe dosul tavii,ca sa fie mai uscate spre a absorbi mai mult crema,blatul de pandispan se insiropa,iar in final prajitura se lasa peste noapte,acoperita cu un capac greu,ca sa devina compacta,a doua zi se adaugindu-se glazura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cunosc si acea varianta - exact asa cum spuneti. Eu am prezentat aici asa cum am facut eu de data aceasta.
      Va multumesc pentru vizita! :)

      Ștergere