17 noiembrie 2016

Cozonac Stefi


Am facut acest cozonac pornind de la o reteta a unei doamne/domnisoare foarte dragute, Micu Stefania.  Am incercat si nu-mi pare rau deloc pentru ca a iesit un super cozonac din toate punctele de vedere. Am facut mici, mici modificari si poate am gresit pentru ca din cantitatile de mai jos am format un singur cozonac. In cuptor a luat forma care se vede si mie mi se pare ca-i da un farmec aparte  :) 

Am folosit:

- 250 ml lapte caldut
- 50 g unt
- 50 g untura
- 2 oua intregi
- 2 galbenusuri
- 100 g zahar
- 1 lingurita sare
- 760 g faina tip 000
- 25 g drojdie proaspata
- coaja de lamaie
- zahar vanilinat
- scortisoara

Umplutura:
- 2 albusuri
- 80 g nuca macinata
- 50 g zahar
- 50 g stafide

Pentru uns: 
- 1 galbenus 
- 3 linguri lapte

Pentru aluat am folosit masina de paine. Am pus in cuva masinii ingredientele exact in ordinea in care le-m scris mai sus. :) 



Am setat programul 6, penru framantarea si cresterea aluatului. Cand masina si-a terminat treaba, am scos aluatul pe masa de lucru.


Intre timp am amestecat albusurile cu nuca si zahar.

Am intins aluatul, l-am uns cu amestecul de nuca si am presarat stafidele inmuiate in apa si esenta de rom.


Am rulat aluatul si am formai un cozonac simplu.


L-am lasat sa creasca aproximativ 30 de minute intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer.
L-am intepat in cateva locuri si l-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte.


L-am copt 40 de minute la foc... cat se poate de mic la aragazul meu super grabit. 
S-a rumenit foarte repede si l-am acoperit cu hartie de copt.



Sa va arat si partea cealalata? 😏


Nu-i asa ca este simptic? 😃

Ideea este ca este un aluat grozav. Data viitoare il voi imparti in doua si voi face doi.



Felia de cozonac se rupe fasii, fasii....  😉 Minunat!!



Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 












2 comentarii:

  1. Bună! Îți dau un sfat, dacă vrei ca să nu se mai rumenească atât de tare nu-l mai unge cu ou când îl bagi în cuptor.Eu îl ung când îl scot ,imediat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat! Interesant. Merita incecat :)

      Ștergere