Eu fac adesea ciorba de dovlecei si-mi plac si iarna. Ma
scot din impas atunci cand sunt satula de mancarurile grele pe care le
consumam de obicei iarna.
Acesta este si motivul pentru care sora mea a tot
incercat tot felul de metode (si ea foloseste) pentru a pastra si iarna
dovleceii. Asta, desigur in afara congelatorului si mi se pare de departe ce
mai buna varianta :)
Noi folosim dovlecei maturi, dar nu copti. Ii curatam de
coaja si seminte si-i dam pe razatoare sau ii taiem cuburi.
In borcanele curate punem marar si apoi "taiteii" de dovlecel (sau cuburile).
Ii inghesuim bine si apoi adaugam o lingura de otet in fiecare borcan.
Completam cu apa si punem capacul.
Sterilizam borcanele 10 - 12 minute din momentul in care incep sa bolboroseasca.
In borcanele curate punem marar si apoi "taiteii" de dovlecel (sau cuburile).
Ii inghesuim bine si apoi adaugam o lingura de otet in fiecare borcan.
Completam cu apa si punem capacul.
Sterilizam borcanele 10 - 12 minute din momentul in care incep sa bolboroseasca.
Extrem de rar s-a intamplat sa fermenteze vreun borcan de cand conservam astfel dovlecelul.
Noi il folosim pentru ciorba, dar merg foarte bine si pentru sosuri.
Nota personala:
- daca avem dovlecel din gradina - este pacat sa nu conservam cateva borcane in favoarea celui din supermarket...
Super idee...multu'
RăspundețiȘtergere:) Sa-ti fie de folos!
ȘtergereMultumesc pentru vizita!
nu pui sare deloc?Si apoi la ciorbe, cu otet??
RăspundețiȘtergereNici un pic de sare! :) Cand ii pun in ciorba scurg apa din borcan si in functie de cat este dovlecelul de acru- il trec sau nu pe sub un jet de apa. Da, il folosesc la ciorbe acrisoare sau sos :)
Ștergere