28 februarie 2015

Dovlecei la borcan


Eu fac adesea ciorba de dovlecei si-mi plac si iarna. Ma scot din impas atunci cand sunt satula de mancarurile grele pe care le consumam de obicei iarna.

 Acesta este si motivul pentru care sora mea a tot incercat tot felul de metode (si ea foloseste) pentru a pastra si iarna dovleceii. Asta, desigur in afara congelatorului si mi se pare de departe ce mai buna varianta :)

Noi folosim dovlecei maturi, dar nu copti. Ii curatam de coaja si seminte si-i dam pe razatoare sau ii taiem cuburi.




 In borcanele curate punem marar si apoi "taiteii" de dovlecel (sau cuburile).
 Ii inghesuim bine si apoi adaugam o lingura de otet in fiecare borcan. 
Completam cu apa si punem capacul.




 Sterilizam borcanele 10 - 12 minute din momentul in care incep sa bolboroseasca.
 

Extrem de rar s-a intamplat sa fermenteze vreun borcan de cand conservam astfel dovlecelul.

 Noi il folosim pentru ciorba, dar merg foarte bine si pentru sosuri.
Chiar daca dupa sterilizare a scazut apa din borcan - nu se intampla nimic








Nota personala:

- daca avem dovlecel din gradina - este pacat sa nu conservam cateva borcane in favoarea celui din supermarket...

4 comentarii:

  1. nu pui sare deloc?Si apoi la ciorbe, cu otet??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici un pic de sare! :) Cand ii pun in ciorba scurg apa din borcan si in functie de cat este dovlecelul de acru- il trec sau nu pe sub un jet de apa. Da, il folosesc la ciorbe acrisoare sau sos :)

      Ștergere