Nu sunt fan foi.... De cate
ori am facut... orice fel de foi, mi-am tot zis ca NEVER nu mai fac. Dar, de
sarbatorile de iarna, cand am fost acasa, am mancat la o verisoara aceasta
prajitura. I-am explicat ca de mai multe ori am incercat sa fac aceste foi si
de fiecare data s-a intarit coca si nu am mai reusit sa le intind. Mi-a
explicat tehnica ei de lucru, mi-a dat reteta (nu de retete duceam lipsa) si
mi-a zis ca este imposibil sa nu-mi iasa. Plina de incredere, am venit acasa si
am trecut la treaba.
Trebuie sa spun ca eu imi
satisfaceam pofta pentru aceasta prajitura cumparand foile de la un laborator
din orasul Brad... cand eram in trecere pe acolo
Deci, am avut nevoie de:
- 1 ou
- 150 g zahar
- 3 linguri miere de albine
- 3 linguri untura topita
- 5 linguri mari de lapte
- 1 lingura bicarbonat
- 500 g faina (aproximativ -
mie mi-a intrat in jur de 450 g)
Pentru umplutura am folosit:
- 1 ceasca gris
- 3.5 cesti lapte
- coaja de lamaie
- zeama de la o lamaie
- 1 pachet unt (sau
margarina)
- zahar vanilinat
- 1 ceasca zahar (dupa gust)
- aproximativ un borcan gem.... eu
am folosit acum peltea de coarne
Am amestecat bine cu telul
toate ingredientele.
Am pus la fiert pe baie de
aburi pana cand s-a ingrosat putin. Atentie! Se umfla...
Am adaugat jumatate din
cantitatea de faina
Pe rand am tot adaugat faina si am incorporat-o pana cand am
obtinut un aluat mai moale, dar care sa poata fi intins cu sucitorul.
Am impartit aluatul in 4
bucati cat mai egale si am inceput munca de care imi era cel mai frica :)
Ajutata de faina ori de cate
ori a fost nevoie am reusit sa intind acceptabil foile :) Cand spun acceptabil
spun ca a fost destul de usor, iar daca am avut ceva dificultati in intinderea
lor a fost pentru ca au fost moi - nicidecum tari
Se coc foarte repede si
trebuiesc urmarite cu atentie.
Am facut crema.
Am pus la fiert laptele cu zaharul, zaharul
vanilinat si coaja de lamaie. Am adaugat grisul si am amestecat continuu pana
cand acesta a fiert (ca la mamaliga). Am luat compozitia de pe foc si am
lasat-o sa se racoreasca putin, iar apoi am adaugat zeama de lamaie si untul. Am
amestecat continuu pana cand acestea s-au incorporat perfect.
Peste doar cateva ore era
moale si pufoasa... o mancai cu buzele (o vorba din popor)
Varianta cu foi cumparate:
este mult mai simpla si reusita este garantata
Am tapetat cutia in care au
fost foile cu folie alimentara
Am facut crema tot dupa
metoda de mai sus
Am pus un rand de crema peste
foaie
... apoi foaie... apoi gem...
apoi foaie.... bla, bla...
Cand am ispravit cu toate am
impachetat totul in folie si am pus la rece pana a doua zi.
A doua zi... moale, pufoasa... delicioasa...
Buna ziua. De unde pot cumpara foi si cum se numesc aceste foi ? Marca . Multumesc
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
ȘtergereAsa cum spuneam si mai sus - eu cumparam din orasul Brad - judetul Hunedoara, de la un laborator local care avea in fata un magazin de desfacere - o cofetarie. Se numea/numeste "Anaconda". Am inteles ca mai sunt si nu sunt scumpe - doar 10 lei cutia. :)
Multumesc pentru vizita si te mai astept :)