28 octombrie 2020

Peltea de gutui



Poate ca ma descurc bine cu multe treburi prin bucatarie, dar ... poze prea reusite nu reusesc sa fac.... De aceia, trebuie sa ma credeti pe cuvant ca aceasta peltea are o culoare usor aramie, ca un ceai de sunatoare.... 😀😅 
Sunt modeesta de felul meu si de aceia nu ma laud si nu spun ca este perfecta 🙊😊

Am avut o cantitate destul de insemnata de gutui bio. Am facut gem si cu mare atentie am sortat si o parte din cotoare si coji. 

Deci, am avut nevoie de:

- coji si cotoare (cu seminte) de gutui
- zahar
- apa

Cat si cum .... va spun acum 😊

Nu stiu ce cantitate de cotoare si coji am avut, dar le-am pus intr-o cratita si am turnat apa peste ele atat cat sa le acopere. Atentie! Aici ne putem insela pentru ca turnand apa - ele se ridica la suprafata. 
Trebuie doar sa fie acoperite cu apa si se pun la fiert pana cand sunt moi si intra foarte usor furculita in ele.
Dupa ce le-am fiert, eu le-am lasat pana a doua zi.


A doua zi le-am strecurat si am cantarit zeama


Am adaugat peste zeama cantitate egala de zahar. Deci, am avut 800 g zeama si am adaugat 800 g zahar.
Am pus cratita sa fiarba pentru aproximativ 30 de minute din momentul in care a dat in clocot.


Am testat pelteaua punand cateva picaturi pe o farfurioara rece, din congelator.
 In poza de mai jos se vede ca pelteaua inca nu este fiarta suficient pentru ca picaturile s-au cam dilatat.


La final trebuie sa fie ca un sirop mai gros, ca mierea de albine...

Am turnat-o ferbinte in borcane mici. Merg pe principiul ca esentele tari se pastreaza in esantione mici 😉😅
Cu grija am rasturnat borcanele pe capac pentru cateva minute pentru a se forma in interior acel sigiliu si gata 😉


In momentul cand eu am facut aceasta "sedinta foto", inca nu era racita complet. 
Cand se raceste devie jeleu.


Este foarte parfumata! Un gust fin de gutui.... cu alte cuvinte este un deliciu si cu greu te poti abtine sa musti doar odata dintr-o felie de paine cu unt si peltea... 😉😇



Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.


Nota personala:

- Daca timpul de fierbere este prea mare - pelteaua se poate zaharisi si-si pierde din aroma si culoare

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu