3 martie 2021

Placinta floare cu branza dulce si stafide


Pentru aceasta placinta am avut nevoie de:

- 500 g faina tip 000 
- 250 ml lapte caldut
- 30 g zahar (2 linguri)
- 80 g unt la temperatura camerei
- 5 g drojdie uscata (1 lingurita)
- 3 g sare (1/2 lingurita)
- coaja de la jumatate de lamaie

Umplutura:
- 250 g branza dulce 
- 1 ou
- 1 lingura gris
- 50 g zahar
- 1 plic zahar vanilinat 
- stafide inmuiate in putina apa cu esenta de rom

Pentru uns:
- 1 galbenus 
- 2 linguri lapte

In cuva masinii de paine am pus laptele, sarea, zaharul, untul, coaja de lamaie, faina si drojdia - fix in aceasta ordine 😉
Am setat programul pentru framantare, care la masina mea dureaza 15 minute. 
A rezultat un aluat netet si destul de dens.
L-am scos intr-un bol, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa creasca aproximativ o ora si jumatate.



Intre timp am pregatit umpltura amestecand toate ingredientele.

Pe blatul uns cu foarte putin ulei am impartit aluatul in 8 bucati aproximativ egale


Am intins fiecare bucata de aluat intr-o forma cat de cat regulata. Apoi am crestat (ca in imaginea de mai jos) jumatate din foaia de aluat.



Peste jumatatea crestata am pliat partea intrega....


Am pus la mijloc aproximativ o lingura de umplutura (asta se poate ajusta pe parcurs)


Peste umplutura am pliat aluatul din partea stanga formand un triunghi


Si apoi am pliat aluatul din partea opusa.
Cred ca imaginile "vorbesc' mai bine.... 😊😉
Rezulta triunghiul de mai jos.
Am fost atenta ca sa sigilez cat mai bine baza de sus.


Am procedat astfel cu toate bucatile de aluat. 


Le-am asezat una langa alta intr-o tava rotunda formand o floare (ii spun eu).
Am acoperit tava cu folie alimentara si am lasa sa creasca aproximativ 30 minute.


Am uns "floarea" cu galbenusul de ou diluat cu lapte.


Am copt placinta timp de 15 minute la 160 de grade si apoi 30 de minute la 175 de grade (cu ventilatie) 



Dupa ce s-a racorit putin, am pudrat-o cu zahar...


...si desigur, am degustat-o 😉😉😉


Mmmm! Delicioasa! 😍


Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu.


Nota personala: 

- in cazul in care aluatul se framanta cu mana - este gata atunci cand s-a dezlipit tot de pe marginile vasului in care a fost framantat.
- am avut tentatia sa pun multa umplutura, dar mi-am dat seama ca nu pot sa sigilez bine marginile si exista riscul ca la coacere sa curga si sa arate inestetic.
- cantiattea de drojdie uscata de poate inlocui cu drojdie proaspata in echivalent (aprox. 15 - 17 g)
- branza dulce cu stafide se poate inlocui cu mere, marmelada, dulceata amestecata cu nuca sau chiar branza sarata.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu