17 noiembrie 2021

Prajitura foi cu miere de albine si crema caramel


Imi plac mult aceste foi!
 Le fac de ani de zile si le folosesc nu doar pentru prajitura Albinita. 
Se potrivesc de minune cu mai mute creme, dar cel mai mult ne plac cu crema caramel.

Pentru foi am folosit:

- 200 g zahar
- 100 g unt
- 2 oua
- 2 linguri miere (aprox. 60 - 70 g)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 450 g faina

Pentru crema: 

- 2 oua
- 250 g zahar
- 150 g faina sau 75 g amidon de porumb
- 1 litru de lapte
- 200 g unt cu minim 80% grasime

Crema este una care necesita fierbere si racire completa. Am preferat sa incep cu ea. 

Am pus sa fiarba aproximativ 700 ml de lapte. 
Intre timp am pus zaharul intr-o cratita si l-am pus sa se topeasca (la oc mic). L-am supravegheat continuu si cand am obtinut culoarea dorita am adaugat peste el lapte fierbinte. Mare atentie!!!! Este indicat  sa se foloseasca  o cratita mai mare pentru ca laptele se umfla si chiar poate sa curga daca cratita este prea mica. In contact cu laptele, zaharul caramelizat se intareste dar se dizolva incet, incet. Am amestecat de cateva ori in el ca "sa-l ajut" sa se dizolve mai repede. Desigur, am luat cratita de pe foc imediat dupa ce am turnat laptele. NU trebuie sa fiarba, trebuie doar sa se topeasca caramelul.
In alt vas am mixat cele doua oua, am adaugat putin lapte rece si apoi am adaugat faina. Am amestecat avand grija sa nu se formeze cocoloase. Am adaugat restul de lapte (cred ca se intelege ca este vorba de cantitatea de lapte de pana la 1 litru, adica aproximativ 300 ml.). Am turnat apoi aceasta compozitie peste caramelul topit in lapte, am pus cratita pe foc si am amestecat continuu pana cand s-a ingrosat. Cand a inceput sa bolboroseasca am retras cratita de pe foc si am lasat crema sa se raceasca. Am avut grija sa o acopar cu folie alimentara, in contact drect cu crema ca sa nu faca crusta.
Cand a fost complet rece am adaugat untul aflat la temperatura camerei si am mixat pana 
l-am incorporat complet.
In acest moment crema este tocmai buna pentru a fi folosita.

Pentru foi am avut nevoie de un bol pe care sa-l pot pune la bain marie.

In acest bol am pus zaharul, ouale si mierea. Am mestecat putin cu un tel para si apoi am adaugat untul. Am pus bolul dasupra unei cratite cu apa fierbinte fara ca fundul acestuia sa ajunga in apa. Am amestecat toate ingredientle timp de 15 minute. Apoi am adaugat bicarbonatul de sodiu si am mai amestecat inca 10 minute. Trebuie sa recunosc ca nu am amestecat chiar continuu...😉
Am indepartat bolul de sursa de caldura, l-am lasat cateva minte ca sa se racoreasca. Apoi am turnat acest amestec in bolul robotului de bucatare, am adaugat faina si imediat a fost gata. NU a fost necesar sa mai adaug faina. La inceput pare moale si lipicios, dar trebuie sa avem rabdare cu el cateva minute si sa nu cedam tentatiei de a adauga faina, dar daca chiar este prea moale se poate adauga o lingura.

Ca sa pot face foi egale, eu il cantaresc de fiecare data si apoi il impart in 4 bucati. Una o pastrez pe masa de lucru si pe celelalte le acopar cu folie alimentara ca sa nu se usuce.

Se lucreaza usor! Eu le intind direct pe foaia de copt si deasupra pun folie alimentara. 
Cu ajutorul unui sablon, le decupez in forma dorita si le intep din loc in loc cu o furculita
Dupa ce le-am facut pe toate, le coc 5 - 7 minute la 180 grade. Eu pun cuptorul pe ventilatie sus - jos.
Dimensiunea foilor de mai jos este 32/23 cm.



In scurt timp foile au fost reci si am utut asambla prajitura. 
Din experienta de pana acum spun ca pentru un strat de crema este suficienta 400 g
. Am intins-o uniform si am pus urmatoarea foaie...


A ramas crema si mereu ramane, dar niciodata nu o aruncam - mereu gasim la ce sa o folosim... ba in niste minitarte, ba pe niste biscuiti...😂😃

Pun prajitura in frigider macar pentru cateva ore. Dupa aproximativ 4 - 5 ore se poate taia, dar cel mai bine este sa stea in frigider peste noapte.


A doua zi, efectiv se topeste in gura.😍😍😍💓


De data aceasta s-a incadrat perfect pe cateva platouri alaturi de o prajitura cu mousse de fructe si eclere cu crema de vanilie.



 Daca v-a placut reteta sau dimpotriva, daca unele lucruri nu sunt clare, etc.... va invit sa lasati mai jos un comentariu. 


Nota personala:

- Nu as schimba nimic la aceasta reteta 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu